DruštvoVesti

Udruženje Bošnjaka “Bosna Sandžak” obeležava 30 godina postojanja

Udruženje Bošnjaka u Istanbulu “Bosna Sandžak” održaće danas svečanu akademiju povodom 30 godina postojanja i delovanja u Istanbulu. Istim povodom biće otvoren i objekat udruženja u istanbulskoj opštini Bajrampaša.

Osim današnje akademije i naredna dva dana su predvidjene brojne aktivnosti i manifestacije kako bi se na prigodan način obeležio vredan i značajan jubilej.

Svečanosti u Istanbulu prisustvuju čelni ljudi Novog Pazara, Sjenice, Tutina ali i crnogorskih gradova poput Plava i Gusinja. Takodje u Istanbulu je i gradonačelnik Sarajeva abdulah Skaka. Osim njih svečanoj akademiji će prisustvovati i predstavnici ambasada Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovina. Takodje, svečanosti prisustvuju i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog Vijeća.

Naser Hot predstavnik opštine Bajrampaša rekao je  da je ovo velila stvbar za Bošnjake, te da od danas ovo udruženje postaje krovno udruženje u zemlji i zahvalio se RTV Novi Pazar jer smo još pre devet godina doprineli da se pobratime opština Bajrampaša i Grad Novi Pazar.

Biševac: Bošnjaci most saardnje izmedju Turske i Srbije

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac nije krio zadovoljstvo što se nalazi u Istanbulu.

“Znamo da je Bajrampaša bratska opština sa Novim Pazarom a za to bratimljenje najzaslužnije je Udruženje Bosna Sandžak. Oni su jedno od najorganizovanijih udruženja u Turskoj, priznati su u turskom društvu u svim oblastima i zaista smo ponosni na njih za sve što rade. Grad Novi Pazar ima odličnu saradnju sa Bajrampašom na polju sporta, poljoprivrede, kulture. Iz godine u godinu sve je bolja saradnja izmedju Srbije i Turske i dva predsednika, Erdoana i Vučića, a sigurno je da su Bošnjaci most saradnje izmedju dve zemlje. Ova saradnja će biti još bolja i plodonosnija” – rekao je prvi čovek Novog Pazara.

Curić: “Udruženje “Bosna Sandžak” pomagalo je Bošnjacima u najtežim trenucima

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog Vijeća Jasmina Curić istakla je značaj što su predstavnici BNV-a u Istanbulu na obeležavanju značajnog jubileja.

“Ovaj dernek je osnovan u vremenu kada su Bošnjaci doživeli sudbinu raseljavanja, i tada je Udruženje “Bosna Sandžak” bio putokaz i svetionik utočišta našim ljudima, odigrao je veliku ulogu u davanju smeštaja našim studentima, obezbedjivao je podršku svim projektima koji su se ticali Bošnjaka kako u Sandžaku tako i u BiH. Želim da im se zahvalim na svemu što su učinili za Bošnjake” – rekla je Curić.

Hot: “Ovo je prilika za intenzivnije povezivanje Bošnjaka”

Svečanoj akademiji u Istanbulu prisustvuje i predsednik opštine Tutin Kenan Hot.

“Okupili smo se iz celog Sandžaka da obeležimo veliki i značajan jubilej. Svedoci smo odličnih odnosa Srbije i Turske što daje poseban prostor i za Bošnjake Sandžaka da se dodatno povežu sa Bošnjacima iz Turske, posebno privredno”- istakao je predsednik opštine Tutin Kenan Hot.

Mujović: “Bošnjaci u Turskoj su značajna zajednica”

Hazbo Mujović predsednik opštine Sjenica, rekao je da su Bošnjaci u Turskoj značajna zajednica koja broji skoro četiri miliona.

“To je značajna populacija koja može značajno da deluje pre svega politički na sve predsednike Turske, posebno kad je u pitanju politika prema Sandžaku, Bosni. Ovo Udruženje je dobilo saglasnost od Turske da se razvija, to je praktično državno udruženje. Naši kontakti će se pojačati pa možemo organizovati razne, pre svega humanitarne akcije kako u Sandžaku tako i u Sjenici” – rekao je Mujović.

Bošnjake za Tursku veže velika dijaspora. Preko udruženja poput Udruženja “Bosna Sandžak”, Bošnjaci predstavljaju važnu kariku za kulturnu i političku saradnju dve zemlje.

Ekipa RTV Novi Pazar nalazi se na licu mesta i prati sva dešavanja vezana za proslavu 30 godina od osnivanja Udruženja “Bosna Sandžak”.

Podeli