DruštvoVesti

O Bošnjacima i bosanskoj naciji na tribini u Novom Pazaru

U organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost u velikoj sali Sandžačke demokratske partije održana je tribina o Bošnjacima i bosanskoj naciji. O ovoj temi su govorili univerzitetski profesori iz Bosne i Hercegovine Adnan Velagić, Zlatan Delić i Senadin Lavić. Događaj je privukao pažnju značajnog broja intelektualaca i predstavnika društveno-političkog života Novog Pazara.

”Cilj nam je da pokrenemo temu koja nije današnja, koja odavno traje među Bošnjacima i svim stanovnicima Bosne. Ovo o čemu je noćas bilo reči, ne podrazumeva da neko negira bošnjaštvo ili da umanjuje značaj bošnjaštva. Ovo podrazumeva širi, veći okvir, odnosno formiranje nečega što je bosanska nacija”, izjavio je direktor Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost, Elijas Rebronja.

Ističući značaj ovakvih tema, racionalnih i naučno baziranih, argumentovanih govora za uspostavljanje boljih odnosa, kako unutar jedne nacionalne zajednice tako i međusobnog razumevanja pripadnika različitih konfesija, profesor dr Senadin Lavić je predložio i novi model razumevanja države, kao zajednice svih njenih građana.

”Vjerujem u ljudski racionalni govor. Mi smo većeras pokušali predstaviti ljudima u Novom Pazaru da se uvede jedan novi model razumjevanja države, nacije, da to bude zajednica građana a ne etničko-religijski model uređenja države, da pokušamo da shvatimo Bosnu i Srbiju kao države građana da ne pretjerujemo sa tim etničko-religijskim karakterizacijama koje nužno isključuju i stalno vode do konflikta, ili Srbe ili Bošnjake iz nekih životnih tokova. Došlo je vrijeme da Bosna i Srbija između sebe uspostave drugačije odnose, poštovanja, razumijevanja, saradnje. Ja vjerujem, i to je moja hipoteza zbog koje živim, da će se roditi Bošnjaci i Srbi koji će sutra moći praviti dvije drugačije države na Balkanu od onih kakve su bile u doba devedesetih, kad je Miloševićev režim nanio veliku nesreću Bosni i Srbiji”, izjavio je Prof.dr Senadin Lavić nakon tribine u Novom Pazaru.

S.Lj.

 

 

Podeli