DruštvoVesti

U BNV održan sastanak povodom aktuelne situacije sa nastavim na bosanskom jeziku

Direktori i pedagozi predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola iz Sandžaka sastali su se sa rukovodstvima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, grada Novog Pazara i lokalnih samouprava iz Sandžaka.  Teme sastanka ticale su se aktuelne situacije oko upisa đaka na nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

Sastanak je sazvan kako bi se razgovaralo o upisu djece u pripremni predškolski program i prvi razred obrazovno – odgojnih ustanova ali i o izazovima sa kojima se suočava puna implementacija nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku.

Osuđujemo diskrimininaciju  djece  bošnjačke nacionalnosti koja se vrši u srpskim državnim obrazovno – odgojnim ustanovama u Sandžaku, a koja je  posebno izražena u Novom Pazaru, Pijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Osuđujemo postupanje Ministarstva prosvete Republike Srbije, zato što zvanično podržava diskriminaciju bošnjačke djece u
obrazovanju, zvaničnim dopisima i izjavama preko medija podstiče dalju asimilaciju bošnjačke djece upisivanjem na nematernji srpski jezik, na nezakonit način”, rekla je Curić.

Iz Vijeća su podsjetili da je u obrazovno-pravnom sistemu Republike Srbije obrazovanje na bosanskom jeziku potpuno ravnopravno sa obrazovanjem na srpskom jeziku i to u svim segmentima, od upisa, finansiranja, validnosti diploma i daljeg školovanja.

A. Ni.

 

Podeli