Deca i ”čarobno runo”

U novopazarskom Muzeju ”Ras” održana je prva radionica u okviru projekta ”Čarobno runo”, namenjenog deci od 12 do 14 godina. U pitanju su radionice izrade igračaka tehnikom pustovane vune, koje će trajati do kraja ove nedelje, a izložba radova održaće se idućeg meseca.

Na ovim radionicama mališani će savlađivati tehniku pustovanja vune. ”Čarobno runo” pomoći će im da iskažu kreativnost i realizuju vlastite ideje.

”Pokušaćemo da napravimo igračke od raznobojne vune starom tehniko pustovanja vune, s’ tim što ćemo mi praviti igračke a ne odevne predmete. Deca će davati predloge i moći će da po svojoj želji naprave igračku koju žele”, rekla je etnolog i kustos Muzeja, Semina Đerlek.

U pitanju su inkluzivne radionice u kojima učestvuju i članovi Centra za autizam i razvojne smetnje CODE. Prema rečima predsednice tog udruženja Azre Crnovršanin, očekuje se da deca, kroz intenzivno druženje tokom nedelje, saznaju i naprave nešto novo i kreativno.

Projekat ”Čarobno runo” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja. Radionice će se održavati svakodnevno do kraja nedelje, a rezultati u vidu igračaka od vune, kako je najavljeno, biće predstavljeni na izložbi radova narednog meseca.

S.Lj.

 

Podeli