DruštvoVesti

U prisustvu više hiljada muslimana otvorena džamija i islamski centar u Maincu

U nemačkom gradu Maincu danas su svečano otvoreni  velelepna džamija i islamski centar čija izgradnja je započeta pre šest godina.

U izgradnju objekta uloženo je preko 2,5 miliona evra, a prvenstveno mnogo truda, rada i volje.

Otvaranju je prisustvovao  veliki broj zvanica iz gotovo celog sveta, delegacije sa čitavog Balkana, ali i predstavnici Vlade Nemačke i grada Mainca.

Svečanosti je prisustvovala delegacija Islamske zajednice u BiH. Brojne imame i predstavnike Islamske zajednice predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Takođe, događaju je prisustvovala delegacija iz Sandžaka, koja u Nemačkoj boravi već nekoliko dana.

Delegaciju Novog Pazara predvodi gradonačelnik Nihat Biševac, delegaciju iz Sjenice predvodi predsednik opštine Hazbo Mujović, dok delegaciju iz Tutina predvodi prvi čovek te sandžačke opštine Kenan Hot. Svečanosti u Maincu danas su prisustvovali i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Program je započet učenjem Kur’ an i Kerima. Kur’ anske ajete učili su brojni poznati hafizi poput hafiza Aziza ef. Alilija.

U programu je učestvovao i hor džemata Mainc.

Domaćini, među kojima i predsednik džemata Mainc Rifat Halilović još  jednom su podsetili da je za sve muslimane, ne samo one koji žive u toj pokrajini, ovo veliki dan, te da predstavlja krunu rada džemata koji je tamo osnovan pre gotovo 30 godina.

Faković: ”Srce mi je puno zbog sloge muslimana Sandžaka”

Predsednik građevinskog odbora, Bošnjak poreklom iz Baćice u Sandžaku, Nusret Faković kazao je da je san tamošnjih muslimana danas ostvaren.

”Ovo je naša kuća, naš život i naša budućnost. Ostavljamo je u amanet budućim generacijama. Danas mi je srce puno zbog jednog, zbog sloge u Sandžaku, sloge braće muslimana” poručio je Faković.

Predstavnici tamošnjih vlasti koji su takođe prisustvovali ovom, za muslimane Nemačke istorijskom događaju, poručili su da ovakav projekat može realizovati samo skupina složnih, vrednih i odlučnih ljudi, i izrazili uverenje da će izgradnja ovakvih objekata rezultirati daljem negovanju dijaloga, da će biti mesto okupljanja i druženja i međusobnog upoznavanja.

Predstavnici tamošnjih vlasti su poručili da su muslimani neodvojivi činilac nemačke države, od koje mogu očekivati podršku u ovakvim i sličnim projektima, te da svoju veru, kulturu i tradiciju mogu slobodno izražavati i praktikovati.

 

Kavazović: ”Gradite zajedništvo, slogu i prijateljstvo”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, obraćajući se prisutnima u Maincu, na današnjoj svečanosti povodom otvaranja džamije i islamskog centra kazao je, između ostalog, da muslimani trebaju snažnu, integrisanu zajednicu u Evropi i da je, kako je naglasio, danas postavljen jedan od njenih temelja. On je podsetio da Bošnjaci iz Bosne i Sandžaka nisu samo geografski evropljani i Evropa.

’’Naša istorija i kultura, i ona predislamska i ona islamska, su evropske. Čak je i naše življenje i razumevanje Islama uokvireno evropskom arabeskom’’ kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Kavazović je pozvao i apelovao na izgradnju zajedništva, sloge i prijateljstva, te međusobne tolerancije.

”Na ša vera je zajedničko uže, a naša Bosna i Hercegovina i Sandžak dunjalučki emanet i zavet našim očevima da ćemo ih u srcu nositi i čuvati za našu čeljad, naše sinove, kćeri i unuke” poručio je Kavazović, apelujući na mlade generacije da neguju svoju kulturu, jezik i tradiciju.

Nakon obraćanja i dove reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uručio je vakufnamu predsedniku džematskog odbora, što istovremeno predstavlja i potvrdu da je džamija ušla u registar vakufa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

 

Biševac presekao vrpcu, objekat zvanično otvoren

Simboličnim presecanjem vrpce vrata džamije i islamskog centra zvanično su otvorena vernicima is vim žiteljima Mainca u Nemačkoj.

Vrpcu su presekli reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić, imam džemata Mainc Halil ef. Makić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik džematskog odbora Mainc Rifat Halilović, te predsednik građevinskog odbora Nusret Faković.

Fakoviću je ključeve objekta nakon presecanja vrpce uručio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Podsećamo, na poslednjoj džematskoj skupštini, u novembru 2018. godine doneta je odluka da radovi na pomenutom centru, nakon šest godina budu privedeni kraju. Na tom sastanku definisano je da datum otvaranja bude upravo septembar 2019. godine.

Brojni timovi radili su tokom čitavog perioda i u njima je bilo aktivno preko 100 džematlija koji su dali svoj doprinos u realizaciji, za muslimane,  istorijskog projekta.

Preko 1.000 vakifa i donatora učestvovali su u proteklih šest godina u izgradnji džamije i islamskog centra, dok je preko 50 njih obezbedilo materijal i potrebnu građu. Ono što je važno napomenuti jeste da za potrebe izgradnje ovih objekata nije uzeta pozajmica ili kredit.

Nesebičnu pomoć dali su i pripadnici drugih džemata. U izvođenju radova su učestvovale i džematlije, pa ih je neretko na gradilištu bilo i preko 70.

Džamiju su gradili muslimani iz čitave Evrope, ali i Balkana, posebno Bošnjaci iz Sandžaka.

Na taj način stvoreni su uslovi da današnje ali i buduće generacije u nemuslimanskoj sredini žive i deluju u skladu sa svojom verom,  kulturom i tradicijom.

Izgradnja džamije i islasmkog centra privukao je veliku pažnju vernika ali i tamošnjeg, nemuslimanskog stanovništva.

Velelepni objekat se prostire na preko 1.500 kvadratnih metara i smešten je na 3.500 kvadrata poseda.

Centar, pored prostora za obavljanje namaza, poseduje i moderno opremljene učionice, konferencijsku salu, kancelarijski prostor, stanove, musafirhane, biblioteke, te moderno opremljen restoran.

Objekat se nalazi na glavnom auto-putu koji povezuje Mainc sa Frankfurtom.

 

RTV Novi Pazar u Maincu na visini zadatka

Kompletan današnji događaj u Nemačkoj muslimani i Bošnjaci širom sveta pratili su u živom prenosu na programu Radio televizije Novi Pazar.

Sandžak i dijaspora danas su bili uz naš program. Brojni komentari, pohvale i mejlovi stigli su u našu redakciju iz mnogih zemalja, tokom prenosa svečanosti iz Mainca.

Direktor RTV Novi Pazar Denis Mavrić podsetio je da naša televizija ovaj projekat prati od njegovog početka do danas, odnosno punih šest godina.

Ovo, inače, nije prvi živi prenos iz inostranstva koji RTV Novi Pazar realizuje. Mavrić podseća da su gledaoci širom sveta pre nekoliko godina na našem programu mogli pratiti i bajramski namaz iz džamije u Štutgartu.

RTV Novi Pazar i do sada je izveštavala iz svih gradova i zemalja u svetu u kojima žive Bošnjaci. Takav trend će nastaviti i ubuduće, posebno kada se tiče važnih događaja kakav je otvaranje džamije i islamskog centra u Nemačkoj.

 

 

Senada Kalić

 

 

Podeli