Vlada danas utvrđuje minimalnu cenu rada: Sat 172,5 dinara

Vlada Srbije danas bi trebalo da donese odluku da minimalna cena rada za 2020. godinu bude 172,54 po radnom satu.

Zaposleni koji rade puno radno vreme, u mesecu koji ima 22 radna dana, ostvariće zaradu od 32.092 dinara, rekla je Bojana Stanić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sednica Vlade Srbije na čijem dnevnom redu je utvrđivanje vrednosti minimalca za 2020. godini biće održana danas.

“Povećanje minimalne cene rada od 11,1 odsto je najveće unazad deset godina i zaista smatramo da će doprineti boljem standardu naših državljana”, kaže ona i dodaje da je Ministarstvo finansija učinilo sve da rastereti poslodavce.

Tako će biti smanjena stopu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca za 0,5 odsto, a sa druge strane povećan je neoporezivi iznos zarade za 1.000 dinara, sa 15.300 na 16.300 dinara.

“Sve to će doprineti kako boljem standardu naših zaposlenih tako i rasterećenju poslodavaca”, zaključuje ona.

Stanić kaže da će poslodavci koji okasne sa isplatama zarada za rad u ovoj godini pa ih prenesu u sledeću godinu morati da poštuju novu minimalnu cenu rada. “Povećanje minimalne cene rada automatski će povećati i sve zarade kod onih poslodavaca koji minimalac koriste kao polaznu osnovu “, kaže ona.

Na pitanje na koliko se radnika u Srbiji odnosi minimalac, ona kaže da je to jako teško reći.

“Minimalna cena rada bi trebalo da bude izuzetak a ne pravilo, nažalost naši poslodavci to tako ne shvataju”, ističe ona i dodaje da isplati minimalca morao da prethodi opšti akt poslodavca koji to predviđa. Ona naglašava da ako minimalna cena rada nije predviđena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu – onda poslodavac ne može da je isplaćuje.

“Neophodno je i da u samom ugovoru o radu postoji saglasnost zaposlenog da mu se u slučaju poremećaja u radu poslodavca isplaćuje minimalna cena rada”, kaže ona i dodaje da poslodavac na šest meseci mora da obaveštava reprezentativni sindikat da li su prestali uslovi zbog kojih je uvedena minimalna cena rada.

 

Izvor: Tanjug

Foto:

Foto: Depositphotos/svarshik1.gmail.com
Podeli