Biševac: Trudićemo se da budemo još transparentniji

Američka agencija za međunarodni razvoj  i Transparentnost Srbija, predstavile su Indeks transparentnosti lokalne samouprave za  2019.godinu. Transparentnost Srbija je na osnovu 95 indikatora ocenila i rangirala transparentnost svih opština i gradova u Srbiji , pa su u Medija centru u Beogradu predstavili  rezultate istraživanja, zaključke o opštem stanju transparentnosti, pojedinačne dobre i loše primere i preporuke za unapređenje transparentnosti. Najtransparentnije opštine Srbije  su:  Plandište, Novi Pazar i Paraćin, a pored predsednika opština i gradonačelnika najtransparentnijih gradova u 2019. godini, sastanku su prisustvovali i direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID, Šenli Pinčoti;  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost, Milan Marinović; programski direktor, Nemanja Nenadić i saradnik Transparentnosti Srbija, Zlatko Minić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je danas da je povećanje indeksa transparentnosti rada lokalne samouprave za 69 odsto usledilo zbog želje lokalnog rukovodstva da gradjani imaju veće poverenje u lokalne institucije.

 

Istraživanje je sprovela Transparentnost Srbija (TS), a izvršni direktor te organizacije Nemanja Nenadić ocenio je da najveći izazov povećanju transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji predstavlja nepostojanje nacionalne politike koja bi se bavila tim pitanjem.

Kako je istakao, u odnosu na prethodno istraživanje transaprentnosti lokalnih samouprava u Srbiji koje je vršeno 2015. godine, rezultati ovogodišnjeg istraživanja se nisu znatno promenili.

“Prosečan indeks transparentnosti lokalnih samouprava je 40 od mogućih 100, dok samo šest opština u Srbiji ima indeks viši od 60”, istakao je Nenadić.

Prema rezultatima tog istraživanja, opština Plandište je najbolje rangirana sa indeksom 67, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar sa ocenom 66. Najlošije rangirane su opština Smederevska Palanka sa indeksom 12, a slede Preševo sa 13 i Svilajinac sa indeksom 18.

“Transaprentnost je veća u opštinama gde se izvršavaju zakonske obaveze, ali ni to ne garantuje da će se, na primer, dokumenta o javnim nabavkama naći na sajtovima opština – odnosno biti objavljeni”, kazao je Nenadić.

Najbolje ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu sakupivši maksimalan broj poena, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (14 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih šest dobio četiri boda.

Transparentnost Srbija uporedila je sva  prethodna rangiranjim, te je cenjeno da se na ovaj način omogućava  lokalnim vlastima da identifikuju “uska grla transparentnosti” , ted a kontinuirano praćenje podstiče konkurenciju između jedinica lokalne samouprave.

Koordinator ovogodišnjeg istraživanja Zlatko Minić istakao je da je transparentnost, o kojoj, kako je kazao, ne postoji dovoljna svest, neophodna kako bi se korupcija otkrila, kao i da bi se sprečila.

“U Zakonom o javnim nabavkama, iz 2012. godine, kao i iz 2018. godine, navedena je obaveza da se otvore sajtovi javnih preduzeća na kojima bi bili objavljivani izveštaji o nabavkama – veliki broj preduzeća te sajtove ni danas nema”, kazao je Minić.

Kako je on istakao, javna preuzeća pre pristuju da plate kaznu za neispunjavanje propisa nego da otvore sajt čija je cena niža od kazne.

Kako je ta organizacija istakla, niske ocene transparentnosti opština ne znače nužno da u njima postoji korupcija, kao što ni visoke ocene ne znače da u tim opštinama nema korupcije.

LTI ocenjivanje i rangiranje sprovodiće se i u naredne tri godine, uz podršku USAID-a, što će građanima omogućiti bolji pristup informacijama o funkcionisanju lokalnih vlasti.

GG/portali

Podeli