DruštvoVesti

Biševac: Cilj nam je očuvanje kulturno istorijskog nasleđa

Bedem, odnosno severni bastion tvrđave simbol je Novog Pazara i neophodno je da to i ostane, ali u onom ambijentu i stanju kakav je bio kada je izgrađen, kazao je za RTV Novi Pazar direktor Muzeja Ras Fuad Baćićanin.

To je, objašnjava Baćićanin, cilj gradskih vlasti ali i muzeja koji sprovodi arheološko iskopavanje.

Saznanja da kojih se želi doći tiču se nekadašnjeg izgleda unutrašnjosti bedema i onoga što se u njemu nalazilo.

Do sada je poznato da je na tom mestu bila kula Džephana, kao i zatvor takozvani zindan, no o podrobnijim arehološkim podacima doći će se nakon istraživanja.

Na arheološkim iskopavanjima osim ovdašnjih arheologa i brojnih stručnjaka od istoričara umetnosti i etnologa rade i arheolog iz Sjenice Mustafa Baltić, kao i dva naspoznatija stručnjaka iz Sarajeva, areholozi Adnan Muftarević i Mirsad Avdić.

Značaj bedema je u toliko veći ako se ima u vidu da je sa tvrđavom sultana Murata IV u Sjenici predstavljao kapiju Bosne u osmansko doba, objašnjava arheolog Adnan Muftarević.

Grad Novi Pazar opredelio je 5.5 miliona dinara za ova istraživanja objašnjava gradonačelnik Nihat Biševac. Sredstva su predviđena budžetom s obzirom da je, kako dalje kaže Biševac, cilj gradskih vlasti, pored izgradnje infratsrukture, sportskih terena, igrališta i drugih infrastrukturnih objekata i očuvanje postojećih kulturno istorijskih spomenika.

Biševac je dodao da je, osim što će obogatiti kulturno istorijske sadžaje, projekat važan  i u pogledu razvoja turizma , s obzirom da će severni bastion tvrđave koji ima veliki istorijski značaj i nalali se u samom centru grada, biti jednako zanimljiv lokalnom stanovništvu ali i turistima.

Projekat je pripreman godinu dana. Početku  iskopavanja predhodila je desetodnevna priprema. Početna faza trajaće 35 dana i ona će prema rečima direktora Muzeja ”Ras” Fuada Baćićanina biti samo početak revitalizacije, rekonstrukcije i vraćanja u fazu prvobitnog stanja gradskog bedema.

 

Senada Kalić

Podeli