Društvo

Skaka: Vijećnica je danas, 27 godina nakon barbarskog paljenja, čarobnija nego ikad

Gradska Vijećnica od večeras sija u novom ruhu!
Jedna od najprepoznatljivih i najznačajnijih sarajevskih građevina, na 27. godišnjicu barbarskog čina njenog paljenja, dobila je novu iluminaciju u skladu sa najboljim svjetskim standardima.
Vijećnica ove godine privlači rekordan broj posjetilaca, a sada će u noćnim satima izgledati čarobnije nego ikad, napisao je Abdulah Skaka na svom FB profilu.

Foto: Yunus Demirbaş

Inače Vijećnica je najraskošnije zdanje izgrađeno u Sarajevu tokom austrougarske okupacije i svojevrsni svjetski simbol susreta civilizacija.

Projekat je djelo Aleksandra Witteka, koji je sjedište sarajevske gradske uprave osmislio u pseudomaurskom stilu, koji je arhitektonski spoj Istoka i Zapada.Zgrada je od svog otvorenja, 20. aprila 1896. godine, postala najbitniji simbol Sarajeva i nezaobilazan motiv na fotografijama grada.Nakon Drugog svjetskog rata u Vijećnici je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.Tokom posljednjeg rata, u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine, agresori su granatirali Vijećnici, koja je izgorjela u plamenu. Zauvjek je nestalo gotovo 90 posto bibliotečkog fonda, a sama zgrada je postala simbol opsade i tragedije Sarajeva.Rekonstrukcija Vijećnice započeta je 1996. godine, a svečano otvorenje obnovljene Vijećnice desilo se 9. maja 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Pri projektovanju iluminacije Vijećnice specijalna pažnja posvećena je uštedi energije i svjeto zagađenju. Projektanti su uspjeli da osvjetle bitne dijelove fasade, sa usmjerenim svjetlom, bez blještanja i bez nepotrebnog rasipanja svjetla. Tako je postignut traženi efekat iluminacije, ali u okvirima energetske efikasnosti i bez svjetlo zagađenja – kazao je on.

Galib Gicić i portali

Podeli