DruštvoVesti

Povećan broj pacijenata koji se javljaju Hitnoj službi

 Lekari Hitne službe poslednjih nekoliko dana, zbog česte varijacije u temperaturama, kada je bilo i naglih promena od toplog do hladnijeg vremena, imaju povećan broj sugrađana koji im se obraćaju za pomoć. Nisu u pitanju samo hronični bolesnici već i zdrave osobe na koje itekako promene vremena utiču negativno na organizam.

Hronični bolesnici posebno reaguju na ovekve promene vremena i češće se javljaju lekarima ali one utiču i na zdravu populaciju. Česte tegobe koje osećaju su opšta malasalost, glavobolja, bolovi u mišićima i nesanica. Zbog svega toga u ovom periodu i oni zatraže lekarsku pomoć pa prvo odu na Hitnu službu i to mahom u večernjim satima pa lekari ove službe Doma zdravlja imaju pune ruke posla.

“Broj pacijenata u ovom vremenskom periodu nikada nije isti pa u toku dana i treće smene varira od 70 do čak 120. Malo manje ih je tokom dana jer ukoliko se jave nama mi ih upućujemo  odmah kod nekog od lekara Opšte prakse”, kazao je dr Ferid Zukorlić.

Inače, ima dosta i izlazaka na teren a i odlazaka kod pacijenata kući ukoliko je u lošem stanju i ne može da dođe do lekara. Dr Zukorlić savetuje hroničnim bolesnicima da vode računa o svom zdravlju i redovno piju terapiju, da i oni a i svi građani u toplim danima unose što više tečnosti u organizam, najbolje vodu, da u najtoplijem delu dana se ne izlažu suncu, a roditelji koji vode decu u prirodu da paze na njih i obavezno ih pogledaju kada se vrate kući zbog česte pojave ujeda krpelja.

Uglavnom, sve savete koje je dao dr Zukorlić a i savete drugih lekara treba poslušati i pridržavati ih.

B.V.

Podeli