Kultura

Promovisana knjiga ”Sjećanje na negdašnje nas”

”Sjećanje na negdašnje nas”, naziv je knjige autora Seada Bekteševića, koja je proteklog vikenda promovisana u galeriji Multimedijalnog centra. Prema rečima književne kritičarke Milice Jeftimijević Lilić, reč je o knjizi čije polazište je islam, i to onaj uzvišeni kojem je cilj da uči miru i toleranciji.

Kako autor naglašava ”Sjećanje na negdašnje nas” je knjiga koja je nastala kroz godine studiranja, naše prošlosti, filozofije, istorije naših krajeva ali i mnogo šire, obuhvatajući period od početka nove ere do danas.

”Ja sam u prošlosti pokušavao da nađem pozitivne primjere zajedničkog života, zajedničkih običaja, dešavanja, načina na kojima su naši pređi rješavali svoje eventualne nesuglasice, kako su prolazili kroz krizne situacije. U odnosu na ta njihova iskustva, na koja sam nailazio čitajući na drugim jezicima, pokušavao sam da povučem neku paralelu sa današnjim svijetom, pogotovu našim, balkanskim današnjim svijetom i našim problemima kroz koje mi prolazimo kao da se stalno u njih vraćamo, i kao da ne možemo iz toga da izađemo”, objašnjava autor, Sead Bektešević.

”Reč je neobičnoj i veoma složenoj knjizi, koja se ne može precizno žanrovski odrediti, jer je u podjednakoj meri čini naracija i diskurzivnost, imaginacija i spekulacija, opisno iznošenje činjenica i analitičnost, fingiranje narodskog iskaza i politički, a nadasve filozofski tretman brojnih ideja”, rekla je književna kritičarka i pesnikinja Milica Jeftimijević Ilić. Ona je istakla da je poenta knjige da se ne može biti musliman, ako se prvo ne postane čovek.

”To je glavan ideja koja se meni izuzetno dopala i zbog koje sam ja prihvatila saradnju sa tada meni nepoznatim autorom, a imali smo i jednu zajedničku kopču, život i rođenje u Kosovskoj Mitrovici”, kazala je Jeftimijević Ilić. Osim nje, na promociji u Novom Pazaru o knjizi su govorili i Vladan Đokić i Enes Nikšić.

S.Lj.

Podeli