DruštvoVesti

CRVENI ALARM, SUNCE NEMILOSRDNO PRŽI SRBIJU! DRŽITE SE HLADA: Nema žege ni tropskih vrućina, ali opasno UV zračenje je na maksimumu! Evo u kom je mestu najopasnije

Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina.

BEOGRAD – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je juče crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja. Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoroji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.

I danas će u većem delu Srbije prognozirane vrednosti UV zračenja biti u kategoriji veoma opasne pojave, dok će na teritoriji Beograda,  severnobanatskog, južnobačkog, sremskog, kolubarskog, podunavskog i braničevskog okruga biti u kategoriji opasne pojave.

Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.

Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite – izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.

Prema prognozi RHZS, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano, samo na krajnjem severu pre podne i sredinom dana umereno oblačno uz mogućnost slabe, kratkotrajne kiše.

Posle podne na jugozapadu, a krajem dana i tokom noći i na severu i zapadu uz povećanje oblačnosti ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, promenljivog smera.

Najniža temperatura od 11 do 17 stepeni Celzijusa, a najviša od 27 do 30.

U Beogradu danas pretežno sunčano sa slabim vetrom promeljivog pravca. Najniža temperatura oko 17, a najviša oko 29 stepeni. Tokom noći postepeno povećanje oblačnosti uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska.

Izgledi vremena za narednih sedam dana, do 25. jula: U petak će biti promenljivo oblačno ujutro i pre podne na severu, a posle podne u planinskim predelima ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Zatim do kraja perioda pretežno sunčano, uz lokalni razvoj oblačnosti s retkom pojavom pljuskova sa grmljavinom uglavnom u brdsko-planinskim predalima, a u ponedeljak i u ostalim predelima. Tokom celog perioda temperatura oko i malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: RHMZ Printscreen, EPA

Podeli