DruštvoVesti

Ultramaratonci u teškim uslovima pretrčali put od Vukovara do Potočara: Kiša je bila dar s neba

Pet ultramaratonaca iz Vukovara stiglo je u Potočare kako bi odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Zmago Horvat iz Maribora, Duško Štrbac iz Zagreba, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Dražen Ćućić iz Osijeka pretrčali su 227 kilometara.

Rakipović od početka trči ovaj ultramataron, to jest već osam godina.

“Teže mi je u Potočarima dati izjavu nego istrčati sve ovo, jer znamo šta se desilo za vrijeme proteklog nesretnog rata koji nas je zahvatio. Mi kao trkači nosimo poruku mira, tolerancije, ljubavi i dobrosusjedskih odnosa. Želimo se pokloniti svim žrtvama stradalim u proteklom ratu”, rekao je Rakipović.

Ultramaratonci pričaju kako su im prva tri dana bila najgora, kada su trčali po visokim temperaturama.

“Gotovo smo padali u nesvijest. Od nas petorice iz Vukovara, trojica nisu uspjela istrčati sve dionice. Posljednjih nekoliko kilometara su morali odustati zbog zdravstvenih razloga. Čak su neki završili i na infuziji. Ali, protekla dva dana vrijeme nas je poslužilo. Danas nam je ova kiša bila dar sa neba da svi uspješno istrčimo ovu posljednju dionicu”, kazao je Rakipović.


Srebreničanin Mensur Velić već godinama trči ultramaraton iz bližih mjesta, a ove godine odlučio se na polazak iz Zvornika koji je udaljen 45 kilometara.

“Tek sad vidim kako je mojim prijateljima koji dolaze iz Vukovara. Ponosan sam na njih, ali i na sebe”, kazao je 19-godišnji Velić.

Podsjećamo, ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

 

Izvor: Klix.ba

Foto: D.S. /Klix.ba

Podeli