Erdogan: Treba nam reforma centralne banke, inače smo u problemu

Istanbul — Turski predsednik Tajip Erdogan smatra da bi ta zemlja mogla da se suoči sa ozbiljnim problemima ukoliko se ne sprovede celovita reforma centralne banke.

Erdogan je rekao da je nedavno smenjeni guverner Murat Četinkaja donosio odluke za koje je plaćena visoka cena i da nije podsticao poverenje, niti dobro komunicirao sa tržištem.

“Centralna banka je najvažniji element, stub finansijskog sistema u ekonomiji. Ako je ne reformišemo u potpunosti, ako je ne postavimo na čvrste temelje, možda ćemo se suočiti sa ozbiljnim životnim problemima”, rekao je i dodao:

“Ono što je najvažnije, on nije podsticao poverenje u tržište. Njegova komunikacija sa tržištem nije bila dobra”.

Predsedničkim ukazom, objavljenim u službenom listu Turske prošle subote, Četinkaja, čiji je četvorogodišnji mandat trebalo da traje do 2020. godine, razrešen je dužnosti guvernera centralne banke, a na tu funkciju je imenovan njegov zamenik Murat Ujsal.

Erdogan je više puta kritikovao bivšeg guvernera zbog visokih kamatnih stopa i često pozivao na smanjenje kamata kako bi pokrenuo ekonomiju koja sada prolazi kroz recesiju. Lira, koja je posle neočekivane smene guvernera pala, ostala je stabilna na 5,73 lire prema dolaru nakon Erdoganovih najnovijih komentara, dodaje britanska agencija.

 

Izvor:b92/ Tanjug

Foto: Depositphotos, gregorylee
Podeli