DruštvoVesti

Oporezivanje prihoda od ugostiteljskih usluga (kuća, apartman, stan, soba, seoski turizam)

Iz Poreske uprave Republike Srbije obaveštavaju poreske obveznike i to fizička lica koja pružaju usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu domaće radinosti i objektu seoskog turističkog domaćinstvau periodu do 30 dana, saglasno odredbama Zakona o porezu na dohodak građana od 1.7.2019. godine na tako ostvareni prihod plaćaju porez na prihod od ugostiteljskih usluga.

Pod pojmom ugostiteljski objekat domaće radinosti podrazumeva se objekat vrste: kuća, apartman i soba.

Pod pojmom seosko turističko domaćinstvo podrazumeva se objekat ili grupa objekata u kojem se pružaju usluge smeštaja, koji se nalazi u ruralnom (seoskom) okruženju sa elementima lokalnog obeležja i nasleđa.

Porez na prihod od ugostiteljskih usluga utvrđuje rešenjem Poreska uprava, a fizička lica su u obavezi da podnesu poresku prijavu na obrascu PPDG-4R – Poreska prijava za utvđivanje poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga, sa obaveznim prilogom sa podacima o ugostiteljskom objektu na obrascu Prilog 1.

Navedena poreska prijava podnosi se filijali Poreske uprave nadležnoj za teritoriju na kojoj se nalazi ugostiteljski objekat.

 

Izvor: Daljine.rs

 

Podeli