Dajte krv-pomozite nekom

 Još jedna u nizu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi biće organizovana suta u centru grada, tačnije kod Sebilja od 10-16h, gde će biti transfuziomobil iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. Iz novopazarskog Crvenog krsta apeluju na sve građane koji mogu da se odazovu sutrašnjoj akciji jer su rezerve krvi na minimumu u odnosu na potrebe. Inače, 97 procenata stanovništva oslanja se na samo 3 posto dobrovoljnih davalaca krvi, što je, kako kaže sekretarka Crvenog krsta, Ljiljana Kostić, poražavajuća statistika. 

Mesečne potrebe rezervi krvi za našu bolnicu su 130 jedinica a podaci govore da se u ovakvim akcijama retko pokupi ta količina. Iz novopazarskog Crvenog krsta apeluju na  sve građane koji se zdravstveno dobro osećaju a naročito na mlađu populaciju da daju svoj doprinos i na taj način spasu nekome život.

Poseban apel upućuje se privatnim preduzetnicima da dozvole svojim radnicima koji žele da daju krv , da odu sa radnog mesta, jer znajući da nakon davanja krvi radniku mora dati dva slobodna dana, većina poslodavaca ne dozvoljava radnicima da se odazovu ovim akcijama.

Inače, Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi pa apel važi i za omladinu da daju krv i na taj način pomognu nekom kome je pomoć potrebna a nikada se ne zna kome će od nas ta krv zatrebati.

Ukoliko želite da budete humani, savesni i pomognete nekom, sutra imate priliku za to. Kod Sebilja biće parkiran transfuziomobil, biće ekipa lekara koja će vršiti preglede i raditi potrebne rezultate, popunite potrebne formulare i dajte krv. Jer vaših pet minuta nekom život znači.

 

B.V.

Podeli