DruštvoVesti

Izgradnja puta Novi Pazar – Tutin počinje u septembru

Izgradnja putnog pravca Novi Pazar – Tutin počinje u septembru, najvili su u Novom Pazaru potpredsednici vlade i ministri Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić, nakon radnog sastanka u Gradskoj upravi. Vrednost radova je 24 miliona evra. Radove će izvoditi turska kompanija Tašjapi a investitor je Javno preduzeće Putevi Srbije. Predviđeno vreme za završetak radove je dve godine.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarali su u Novom Pazaru sa načelnikom Raškog okruga Nebojšom Simovićem, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, te predsednicima opština Tutin i Sjenica, Kenanom Hotom i Hazbom Mujevićem i o drugim važnim infrastrukturnim projektima, čija je realizacija u toku ili se planira, a čime će se, kako je istaknuto, stvoriti uslovi za privredni razvoj sandžačke regije.

”Volela bih da svi koji govore o putevima douđu do novog Pazara, Sjenice i Tutina i da vide koliko još toga treba da se uradi za razvoj ovog dela Srbije”, izjavila je ministarka građevinarstva Saobraćaja i inifrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je sastanak u Novom Pazaru ocenila konstruktivnim.

”Najvažniji projekat o kojem se pričalo deset i više godine je put Novi Pazar Tutin. Na sastanku je bio i predstavnik turske kompanije Tašjapi. Imamo sve informacije vezano za otpoočinjanje radova na ovoj deonici, a priprema se i kamp za sve koji će raditi na ovom putu”, kazala je Mihajlović.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je naglasio da je ovo prvi put, za poslednjih dvadeset godina, da se kompletno ministarstvo infrastrukture sastane u Novom Pazaru, a to znači, istakao je Ljajić, da Novi Pazar i Sandžak neće biti više ”slepo crevo”, u infrastrukturnom i komunikacijskom smislu u regionu.

”Ovo znači da će Pazar, Sjenica i Tutin, ne samo međusobno biti povezani, već i sa drugim opštinama u regionu; da će biti povezani sa Beogradom, kroz izgradnju auto puta Beograd – Boljare. Radi se na projektno – thničkoj dokumentaciji od Požege do Boljara, što znači da će i auto put proći kroz Sandžak”, rekao je Ljajić. Dodao je da je radni sastanak potvrda da ova vlada ne priča o ravnomernom regionalnom razvoju, već da radi praktično na tome.

”Mi na ovom sastanku nismo pričali o politici već o putevima, a putevi za Sandžak znače život. Praktnično to znači da će stanovništvo imati prilike da se ovde razvija, opstane, ekonomski osnažuje, povezuje sa Beogradom i sa svim drugim centrima u regionu. Ovo je veliko ohrabrenje za sve građane koji žive u Sandžaku i najbolji put da se uspostavi puna politička i društvena stabilnost, ali i stvori osnov za ekonomski i socijalni razvoj ovog regiona”, kazao je Ljajić.

Osim dogovorene izgradnje puta Novi Pazar – Tutin, ove godine radi se projektna dokumentacija i za putni pravac Novi Pazara – Sjenica. Čelni ljudi lokalnih samouprava izrazili su zadovoljstvo, jer su na ovom sastanku dogovoreni važni projekti za razvoj Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

”Dogovorili smo izgradnju, odnosno rekonstrukciju puta od Banjske petlje do centra grada, rekonstrukciju Ulice Generala Živkovića, izgradnju zaobilaznice. Sigurno će ovi projekti mnogo značiti za poboljšanje kvaliteta života svih građana u našem gradu”, ocenio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Predsednik opštine Tutin Kenan Hot je izrazio zadovoljstvo, pozivajući se na informaciju direktora Puteva Srbije, da će ove i naredne godine u Sandžaku biti izgrađeno i rekonstrusano preko 100 kilometara puteva.

”To je ono što treba našim građanima i našoj privredi. Verujem da ćemo nastaviti dobru saradnju za dobrobit svih građana”, kazao je Hot.

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović je izrazio nadu da će izgradnom modernih saobraćajnica, Sjenica izaći iz kategorije najnerazvijenih opština, a potpredsednici i ministri Mihajlović i Ljajić su obećali da će uskoro posetiti i tu opštinu na Pešterskoj visoravni.

S.Lj.

Podeli