SvetVesti

MVP Turske uputio kritike SAD-u: Nazvati Gulena “nevinim muslimanskim vaizom” je licemjeran pristup

Ministarstvo vanjskih poslova Turske uputilo je kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi sa stavom te zemlje o lideru FETO-a Fetullahu Gulenu, a poručeno je kako je licemjerno nazvati Gulena “nevinim vjerskim službenikom i muslimanskim vaizom”.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske reagovalo je na stavove Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi s Fetullahom Gulenom, liderom terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj, iz jula 2016. godine.

“Nazvati nevinim vjerskim službenikom onoga ko je u savezničkoj zemlji pokušao izvesti udar na demokratiju, ništa drugo nije nego licemjeran pristup”, piše u saopćenju turskog MVP-a.

Poručeno je također kako stav SAD-a da je Gulen “muslimanski vaiz i politička figura” predstavlja pružanje podrške izdajničkom pokušaju državnog udara.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine pokušala izvesti vojni udar s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Tokom pokušaja vojnog udara, u Turskoj je ubijena 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba. Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetullah Gulen.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli