DruštvoKultura

Promovisan Bosanski atlas ratnih zločina

U organizaciji Istraživačko-dokumentacionog centra i Foruma ZFD u Novom Pazaru predstavljen je Bosanski atlas ratnih zločina od 92. do 95.  godine, autora Mirsada Tokače. Riječ je o digitalnom izvoru podataka, materijala i dokumenata koji na jednom mjestu obrađuje činjenice o ratnim zločinima i žrtvama.

Bosanski atlas ratnih zločina jedna je vrsta digitalnog memorijala koji ogoljava činjenice koje se odnose na ratna dešavanja u Bosni.  On sadrži podatke o događajima i svim žrtvama rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka i proizvod je projekta “Ljudski gubici u Bosni i Hercegovini 1991.-1995.”

Ovim digitalnim atlasom na karti Bosne mapirana su mjesta ratnih zločina, masovne grobnice, popis žrtava i opis događaja, a sve je to rezultat je dugogodišnjeg rada Istraživačko-dokumentacionog centra  i  od sada na internetu  predstavlja dobar elektronski izvor podataka za akademsku zajednicu, za novinare, ljude u dijaspori o činjenicama  koje su vezane za zločine.

” Mi svoj rad na ovaj način otvaramo najširoj publici. Želimo povratnu informaciju, činimo i bosansku knjigu dostupnom.  Morate znati da ogromna bosanska dijaspora traži informacije o tome šta se desilo. Da one budu autentične, da one budu dobro dokumentovane, da istina o zločinu protiv Bosne bude zasnovana na činjenicama, a ne na nekim nepouzdanim interpretacijama. Vidite, u zadnje vrijeme pokušava se revidirati historija.  Neki pokušavaju da negiraju genocid i ratne zločine. Ova dva projekta su praktično jedinstvo našeg dugogodišnjeg rada i mislimo da ćemo pomoću njega napraviti jednu vrstu interakcije”, kaže autor knjige i direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, Mirsad Tokača.

Sve informacije na ovom portalu biće propraćene fotografijama, video zapisima, svjedočenjima, dokumentima i sudskim presudama. Atlas će tako pružiti mogućnost potpune rekonstrukcije onoga što se tokom rata događalo u BiH.

Podeli