Poslednji školski dan za male i velike maturante

Malim i velikim maturantima danas je poslednji nastavni dan u školi, ali to nije kraj njihovim obavezama jer ih čekaju pripreme za završni ispit, odnosno za prijemni na fakultetima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred ove godine završava 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine. U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će moći da upišu željenu školu.

U trogodišnjim školama ima 15.305 slobodnih mesta za učenike, u četvorogodišnjim stručnim 39.056, a u gimnazijama 18.884 mesta. U umetničkim-likovnim mesta ima za 709 učenika, muzičkim i baletskim za 1.072 i u specijalnim za 1.213 učenika.  Završni ispit počinje 17. juna testom iz srpskog (maternjeg) jezika, dan kasnije zakazan je test iz matematike, dok će 19. juna mali maturanti rešavati zadatke iz kombinovanog testa (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika).

U Novom Pazaru osmi razred zavrsava blizu 1500 osmaka za koje će biti dovoljno mesta u srednjim skolama. Prvi će se sa prijemnim ispitom sresti nadareni osmaci koji žele da upišu it smer u novopazarskoj Gimnaziji. Njih već u ndeljeu 2.juna oečkuje polaganje proijemnog ispita u Kraljevu a 20 najboljih imaće privilegiju da bude deo ovog elitnog odeljenja.

Za učenike od prvog do sedmog razreda drugo polugodište traje do 14. juna.

Podeli