Biševac domaćin majkama Srebrenice na iftaru

U čast majkama Srebrenice, koje su boravile u Novom Pazaru ovog Ramazana, organizovan je zajednički iftar. Gošće su obišle i kulturno istorijske spomenike, a u Nikšićkoj džamiji na Hadžetu klanjale su teravih namaz.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac bio je domaćin majkama Srebrenice i članicama udruženja iz Zvornika i Đulića na zajedničkom iftaru. To je za njih bila još jedna prilika da se bolje upoznaju sa domaćinima iz Novog Pazara, za koje kažu da su vrlo ljubazni i gostoprimljivi. Ramazan u ovom gradu, za njih je, kažu, poseban utisak.

”Lijepo nam je bilo, ne mogu opisati koliko. Oduševljene smo dočekom. I u Srebrenici postimo i idemo na teravije, a ovo je prvi put da ovdje u Novom Pazaru klanjamo teraviju”, rekla je članica udruženja ”Majke Srebrenice”, Fahreta Dudić.

Predsednica Udruženja za jačanje prava žena iz Zvornika Suada Selimović takođe upućuje sve pohvale na račun domaćina iz Novog Pazara.

”Ovo stvarno nismo doživjele. Bile smo prošle godine i otišle smo toliko pune pozitivnih utisaka. Mi dolazimo iz Republike Srpske, gdje je učinjen genocid. Nikakva prava nemamo. Rijetko nam je ko pružio ovakvo gostoprimstvo. To nismo doživjeli ni od naših najbližih”, priča Suada.

Dvodnevnu ramazansku posetu za Majke Srebrenice, i žene iz Zvornika i Đulića organizovao je Grad Novi Pazar. Podsetimo, u ovom gradu je u oktobru prošle godine otvoren plato  u čast Hatidže Mehmedović, dugogodišnje predsednice majki Srebrenice.

S.Lj.

Podeli