EkonomijaVesti

Novi nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije: Visoki porez i doprinosi na zarade ključni uzrok

Na Četvrtoj godišnjoj konferenciji “Izlaz iz sive ekonomije” u Beogradu, danas je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koji predviđa u naredne dve godine smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Godišnjoj konferenciji Vlade Srbije i Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o suzbijanju sive ekonomije prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Program koji su pripremili vlada i NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, sadrži 36 mera i 153 aktivnosti raspoređenih u pet ciljeva: efikasniji nadzor, unapređenje rada Poreske uprave, uvođenje podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja, jačanje svesti o suzbijanju sive ekonomije.
foto: Tanjug/Tanja Valič
Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov istakao je na skupu u Palati Srbija da je pripremljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije i Akcioni plan za 2019. i 2020. godinu.

“I ovde dugujemo veliku zahvalnost Vladi Srbije, premijerki i ministru finansija na otvorenosti za dijalog s privredom”, rekao je Atanasov.

Naglasio je da su za privredu prioritetne mere koje će podstaći legalno poslovanje, smanjiti birokratiju i troškove, i kao primer naveo novu proceduru prijave sezonaca koja je uštedela 15 miliona evra poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama.

“Čak 79 odsto privrednika istaklo je u istraživanju NALED-a da su visoki porez i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije i zato je smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera”, rekao je Atanasov.

Kako je naveo, važno je da se proširi delokrug programa Startuj legalno i sistema za prijavu sezonaca u građevinarstvu, turizma i kućnih poslova, uspostavi elektronski javni registar taksi i naknada i da se prepoznaju novi oblici radnog angažovanja, kao što su rad s nepunim radnim vremenom, frilens poslovi i rad za stranog poslodavca, gde ima mnogo prostora za prevođenej radnika u legalne tokove.

Na konferenciji, članovi Koordinacionog tela vlade za suzbijanje sive ekonomije na čelu s ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnici privrede okupljeni u NALED-ovom Savezu za fer konkurenciju razmotrili su i druge prioritetne mere akcionog plana, kao što je jačanje kapaciteta inspekcija, suzbijanje nelegalne gradnje i sive ekonomije u transportu, unapređenje procesuiranja poslovanja u sivoj zoni i druge mere.

 

Izvor: Kurir/Tanjug

Podeli