DruštvoHronikaVesti

Sirija: U novim napadima na zonu Idlib poginulo sedam civila

U zračnim i kopnenim napadima sirijskog režima i terorističkih grupa koje podržava Iran, izvedenim uz podršku ruskih snaga na zonu deeskalacije sukoba Idlib, poginulo je još sedam civila.

Snage sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i ruske snage izvele su napade na područja koja pripadaju Hami i Idlibu. U napadim izvedenim u poslijepodnevnim satima na područja Khan Shaykhuna poginula su tri, Kinsafre jedan, El Hirakija jedan te Sinana dva civila.

U napadima koji su ranije izvedeni na područja koja pripadaju Idlibu poginula su četiri civila. Tako je broj smrtno stradalih u napadima izvedenim od sinoć poginulo najmanje 11 osoba.

Pripadnici Civilne zaštite strahuju da bi broj stradalih mogao rasti s obzirom da su nastavljena bombardovanja Idliba i Hame.

Također, nastavljene su i migracije civila s područja na koja se izvode napadi. Mnogi civili utočište traže u kampovima Atme, Deir Hassan Kah i Kefr Lusin.

U napadima na naseljena područja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib izvedenim u posljednjih šest dana poginula su najmanje 93 civila.

Sirijska mreža za ljudska prava u današnjem izvještaju navodi kako je u napadima Assadovog režima i njegovih saveznika izvedenim na zonu deeskalacije sukoba Idlib od 26. aprila do 7. maja poginulo najmanje 108 civila, među kojima je 26 maloljetnika i 24 žene.

Uprkos Sporazumu iz Sočija kojeg su predstavnici Turske i Rusije u cilju upostavljanja primirja u zoni Idlib postigli 17. septembra 2018., režimske snage nastavljaju povremeno izvoditi napade i tako kršiti primirje.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli