Društvo

Građevinci DUNP-a pobedili u gradnji mostova od špageta u Mariboru

Na međunarodnom takmičenju u gradnji mostova od špageta u Mariboru pod nazivom “How strong is the bridge”, na kojem je ove godine učestvovala 21 ekipa iz 5 zemalja, pobedili su studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru. I drugo mesto pripalo je ovoj visokoškolskoj ustanovi, dok su treći bili akademci Fakulteta za građevinarstvo, geodeziju i arhitekturu iz Maribora.

Uspeh koji su krajem marta  postigli na takmičenju  u gradnji mostova, koji se sastoje samo od špageta i lepka i treba da izdrže što veće opterećenje, koje je održano na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, studenti ove visokoobrazovne institucije potvrdili su novim rezultatima u Mariboru. Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveći teret.

U pobedničkoj ekipi ”Archstrong”, čiji je most izdržao opterećenje od 110,9 kg bili su Sanel Husović, student arhitekture, Anesa Hamidović i Amra Dacić sa studijskog programa Građevinarstvo. Drugo mesto Državnom univerzitetu doneli su “Cukeri”,  čiji je most, koji je istrpeo težinu od 109,5 kg delo  studenata građevinarstva: Elvedina Sinanovića, Anesa Bešića i Semira Balote. Mentor studentima Državnog univerziteta na ovom takmičenju bio je asistent na Departmanu za tehničke nauke Danilo Dragović.

Ekipa  grada domaćina napravila je most koji je izdržao 106 kg opterećenja.

Takmičenje koje su pre 10 godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno.

Izvor: DUNP

Podeli