SvetVesti

Izraelski vojnici uhapsili grupu Palestinaca i stranih aktivista zbog uređivanja puta

Izraelski vojnici uhapsili su grupu Palestinaca i stranih aktivista tokom radova na uređivanju lokalnog puta prema gradu Hebronu, u okupiranoj Zapadnoj Obali, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa Palestinaca je uz podršku stranih aktivista pokrenula aktivnost oko uređivanja lokalnog puta prema gradu Hebronu, koji koriste Palestinci u tom kraju. Tokom radova intervenisala je izraelska vojska uz tvrdnju da je pomenuti put u sastavu regije “C” prema Sporazumu iz Osla, odnosno da je u sastavu zatvorene vojne zone.

Izraelski vojnici su priveli najmanje 15 osoba. Među privedenima ima i stranih aktivista, no nije poznato o čijim državljanima je riječ.

Jedan od aktivista koji je svjedočio današnjem dogadjaju Ashley Bord za AA je kazao kako je učestvovao u današnjoj akciji kako bi podržao Palestince.

On je rekao kako stanovnici ove regije imaju pravo na ostvarivanje svojih temeljnih ljudskih prava, no, naglasio je kako im Izrael to onemogućava.

Prema Sporazumu iz Osla koji su Izreal i Palestina potpisali 1995. godine, Zapadna obala je podijeljena na zone A, B i C. Palestincima je gotovo nemoguće graditi u zoni C.

U Istočnom Jerusalemu koji je pod okupacijom Izraela živi oko 200.000, a u Zapadnoj obali oko 400.000 jevrejskih doseljenika. Međunarodna zajednica ova naselja koja se nalaze na okupiranoj teritoriji smatra ilegalnim.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli