DruštvoVesti

”Fejsbuk” ukida kvizove – kako bi nas zaštitio

”Fejsbuk” je rešio da napokon izađe na kraj sa nezvaničnim aplikacijama koje koriste velike količine interneta korisnika.
Kompanija je u posebnom postu objavila da više neće dozvoljavati aplikacijama sa “minimalnom korišću”, kao što su kvizovi ličnosti, da operišu na njenoj platformi.

– Zbog naše posvećenosti bezbednosti i privatnosti, pravimo nekoliko promena na ”Fejsbuk” platformi. Apdejtovaćemo pravila kako bismo sprečili rad aplikacija koje nemaju veliku upotrebljivu vrednost, kao što su kvizovi. Takođe, aplikacije neće moći da traže podatke korisnika ako to ne obogaćuje korisničko iskustvo – izjavio je Edi Onil, jedan od ”Fejsbuk” direktora zadužen za platformu.

Samo jedan od primera kako su ove aplikacije zloupotrebljavale podatke korisnika odnosi se na kviz aplikaciju “thisisyourdigitallife” koja je sakupila ogromnu količinu korisničkih podataka i potom ih prodala kompaniji Cambridge Analytica kako bi mogla da napravi psihološke profile američkih glasača za političke kampanje.

Sa druge strane, mnogi ukazuju da problem ne dolazi od ovih aplikacija, već od ”Fejsbukovih” opuštenih pravila koja se tiču načina na koji se koriste korisnički podaci.

(Telegraf)

Podeli