VestiZanimljivosti

Srbija prednjači u Evropi po broju žena u IKT sektoru

Srbija prednjači u Evropi po broju žena uključenih u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, a obrazovanje za digitalne veštine je prioritet Vlade Srbije koja će svoje akitvnosti usmeriti i na dodatno jačanje i razvijanje digitalnih kompetencija devojaka za učestvovanje na globalnoj tržišnoj utakmici, saopštila je Vlada Srbije.

Podaci da na studijama informatike i elektronike tek svaki četvrti indeks ima studentkinja (oko 27 odsto), pokazuju da u IKT oblasti još uvek dominiraju muškarci, ali je na planu uključenosti žena Srbija iznad proseka zemalja EU, u kojima je taj procenat, na nivou 28 zemalja članica, nešto viši od 18 odsto.

Ističe se da je IKT sektor jedan od najbrže rastućih sektora u Srbiji i jedan od najvećih izvoznika, kao i da je u osnovnim školama programiranje uvedeno kao obavezan predmet od prošle školske godine za peti razred.

Od ove školske godine učenici šestog razreda uče u programskom jeziku Pajton, a od 1. septembra svi prvaci u Srbiji učiće u digitalnim učionicama i do tada će za digitalnu nastavu biti obučeno više od 10.000 učenika i nastavnika.

Dodaje se da je u ovoj školskoj godini pet puta povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama, kojih sada ima 44 u 36 škola.

Međunarodni dan devojaka u IKT-u, uspostavljen na inicijativu Republike Srbije i pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za telekomunikacije, obeležava se od 2010.godine i do sada je obeležen u 171 zemlji u svetu, gde je na oko 11.000 proslava učestvovalo više od 357.000 devojaka i mladih žena.

Na ovogodišnjoj manifestaciji u ””Palati Srbija”” Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priredilo je svečanost za oko 300 učenica sedmog i osmog razreda iz 12 osnovnih škola u Srbiji.

Učestvovale su inženjerke, programerke i menadžerke iz IKT sektora koje su učenicama predstavile svoja iskustva iz IT sveta i primenu digitalnih tehnologija u njihovim zanimanjima.

 

Izvor: Tanjug

Preuzela: Senada Kalić

Podeli