DruštvoVesti

Memić: Sve bolja saradnja dva grada

Odavanjem počasti i polaganjem cveća ispred Večne vatre, spomenika žrtvama Drugog svetskog rata, u Sarajevu je počelo obeležavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.
U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su podsetile na dva jako važna datuma u istoriji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine.

Pre 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine, počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dete.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podsetio je na to da je na današnji dan 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma.

“Na današnji dan 1992. Sarajevo su napale fašističke snage s okolnih brda i usledilo je sistematsko uništavanje grada, zverski napadi i višegodišnja opsada Grada. Uprkos svemu, Sarajevo se odbranilo, odbranila se BiH. Usledila je veličanstvena odbrana BiH i Sarajeva od agresije. Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne ljude”, poručio je Džaferović.

Među brojnim delegacijama koje borave u Sarajevu povodom Dana grada je i delegacija Novog Pazara, koju predvodi pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović.

Direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić ocenio je da su veze dva bratska grada sve čvršće.

“Krenulo se od kulture. Saradnja na tom polju je sada odlična. Verujem da će tako biti i na drugim poljima”, kazao je Memić za RTV Novi Pazar.

 

Z. Ma.

A. Ni.

Podeli