SvetVesti

Assadove snage od početka rata u Siriji izvele 216 napada hemijskim oružjem

Snage režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada od početka rata u toj zemlji izvele su 216 napada kemijskim oružjem.

Od masakra u Khan Seyhunu u kojem je ubijeno 100 prošle su dvije, a od onoga u Dumi u kojem je stradalo 78 civila prošla je godina dana.

Režimske snage su do danas u Damasku i na njegovoj periferiji izveli 99 napada kemijskim oružjem, Idlibu 45, Hami 29, Halepu blizu 27, Homsu sedam, Deri četiri i Deir ez-Zoru tri.

Ekipa Anadolu Agency (AA) u Khan Seyhun ušla je samo dan nakon napada, 5. aprila 2017. godine, kada su kamere AA zabilježile da u napadnutom području nema vojne infrastrukture. Bombardovana lokacija obilovala je silosima za čuvanje žita.

Režimske snage 21. kolovoza 2013. godine izvele su napad kemijskim oružjem na Istočnu Gutu u kojem je poginulo više od 1.400 civila.

Zajednički istražni mehanizam (JIM) UN-a i OPCW-a 27. listopada 2017. Vijeću sigurnosti UN-a uputio je izvješće u kojem je navedeno kako se režim smatra odgovornim za napad na Khan Shaykhun izveden 4. travnja 2017. u kojem je poginulo više od 100 civila.

Assadov režim je 19. ožujka na Dumu, distrikt u Istočnoj Guti, izveo napad klorom.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli