DruštvoVesti

Malinarima predstavljen rad sistema za navodnjavanje

Malinarima u Požegi i Kovačevu danas je predstavljeno kako funkcioniše sistem za navodnjavanje kap po kap. Ova donacija od lokalne samouprave je od velikog značaja za njih s obzirom da dobro navodnjavanje ove voćke donosi veće prinose maline.

Na imanju Nedžada Curića u Požegi, predstavnici firme AFC predstavili su funkcionisanje sistema kap po kap. Curić kaže da mu je od velike koristi podrška TIKE i lokalne samouprave za što uspešniji rad na gazdinstvu. Na njegovom imanju posađeno je oko 2500 sadnica ove voćke.

Ispred Poljoprivredne savetodavne stručne službe Smail Ejupović kaže da je navodnjavanje veoma značajno za dobar rod, posebno kod malina.
Realizacijom pilot projekta pokretanje uzgoja maline na teritoriji Novog Pazara zadovoljni su svi učesnici projekta, jer su uspeli da podstaknu poljoprivrednike da počnu da se bave i ovom poljoprivrednom granom .Projekat je uspešno sproveden zahvaljujući Međuopšstinskoj uniji poljoprivrednih udruženja, Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi, Regionalnoj agenciji Sandžaka SEDA i lokalnoj samoupravi Novog Pazara.

Grad Novi Pazar donirao je malinarima preko 4 miliona dinara za kupvonu pocinkovane žice i sistema za navodnjavanje. Prošle godine Malinari ovog kraja su proizveli 31 tonu ove voćke. Ove godine očekuju još bolje rezultate. Na teritoriji grada posađeno 593.000 sadnica na 35 hekatara zemljišta.

 

Podeli