DruštvoVesti

Evropski parlament usvojio reforme o autorskim pravima i KONTROVERZNI ČLAN 13, a evo šta to znači!

Evropski parlament usvojio je danas reforme zakona o autorskim pravima na internetu, koje su prethodno izazvale velike debate. Novim zakonom je predviđeno da kompanije poput Jutjuba i Fejsbuka preuzmu odgovornost za materijal sa zaštićenim autorskim pravima postavljenim na njihovim stranicama. Jutjub, Fejsbuk i slične stranice moraće da postave filtere kako bi se osiguralo da je materijal koji se objavljuje nije sporan zbog autorskih prava.

U praksi, ljudi neće više moći da na internetu koriste sadržaj bez dozvole vlasnika autorskih prava, čak i ako je reč o animiranom gifu ili „memu“. Ova reforma mogla da prisili internet kompanije da zabrane memove, ali i prikazivanje linkova kako se to danas radi. Mogla bi i zauvek da promeni internet kakav u Evropi poznajemo. Rezolucija je usvojena s 348 glasa za i 274 glasa protiv.

Najkontroverzniji deo regulative je Član 13. koji prisiljava kompanije koje objavljuju sadržaj na internetu da pregledaju sadržaj koji im je aploudvan za slučaj da se radi o kršenju autorskih prava. Taj Član postao je poznat kao zabrana memeova jer bi kompanije čija se osnova, poput screenshota iz TV serija i slično, koristi za meme, mogle zabraniti korišćenje tih skinšotova pozivajući se na svoje autorsko pravo.

Član 13 stavlja više tereta na vebsajtove kako bi primenio zakone o autorskim pravima i podrazumeva da bilo koja onlajn platforma koja omogućava korisnicima da na njoj objavljuju tekst, slike, zvukove ili kodove, mora da nađe način da pristupi tom sadržaju i filtrira ga. Evropske poslanike su zato i brojni muzičari pozvali da usvoje ovu uredbu. Najistaknutiji među njima su ser Pol Mekartni, Plasido Domingo i Džejms Blant.

“Treba nam internet koji je održiv i fer. Nažalost, danas, neke platforme na kojima korisnici aplouduju sadržaj, odbijaju da umetnicima i svim tvorcima muzike daju pravdenu kompenzaciju za njihova dela koja koriste za sticanje sopstvenog profita. Predložena uredba i njen član 13 se odnose na vrednosni jaz (problem uskraćivanja vrednosti nosiocima prava, prim.prev) i pomaže da se obezbedi održiva budućnost za muzički ekosistem i njegove tvorce, obožavaoce i digitalne muzičke servise,” navdeno je u pismu Pola Makartnija. Nemački evroparlamentarac Aksel Fos, koji je na čelu zagovornika uredbe rekao je da se zbog uredbe pojavilo mnogo lažnih vesti.

“Ovo glasanje predstavlja prvi korak u parlamentarnoj proceduri usvajanja Zakona o autorskim pravima kako bi se suočili sa izazovima na internetu. Poslednji zakoni o rešavanju autorskih prava u informacionom društvu datiraju od pre 17 godina, a internet se danas mnogo razlikuje od onoga što je bilo 2001. godine”, rekao je on prošle godine.

Prema njegovim rečima, zakon je osmišljen tako da štiti slobodu izražavanja. On je rekao da je reakcija kritičara na zakon neprihvatljiva. “Mi nećemo dokrajčiti internet”, rekao je on.

Rekao je da uredba neće dovesti do cenzure internet mimova.

“Ne vidim zašto bi naš predlog doveo do toga. Legitimna upotreba mimova nema veze sa članom 13, već sa autorskim pravima. To nije ništa novo. Ako napravite mim u skladu sa opštim zakonom o autorskim pravima, on je onda legitiman i možete ga aploudovati”, rekao je Fos za CNBC.

izvor: Kurir

 

Podeli