Društvo

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka osudilo izjave Nedžada Latića

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka  osudilo je uvredljive izjave novinara koje se odnose na Sadnžaklije. On je gostujući u emisiji Vox populi na televiziji OBN Sadnžak nazvao bošnjačkom Sicilijom i pozvao da se obustavi kako je rekao, “milosređe prema Sandžaklijama.” Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka povodom ovih izjava oglasilo se saopštenjem.

„Gospodine“ Latiću, uvrede koje ste iznijeli na račun populacije od preko pola miliona Bošnjaka, što u Bosni, a što u Srbiji i Crnoj Gori, jesu teške. Međutim kod nas u Sandžaku i Bosni ima jedna stara izreka: „Nije bitno šta se kaže nego je bitno ko to kaže“.

Ovo Udruženje se neće baviti tvojim „likom i djelom“, mada bi se o tome moglo nadugo i naširoko. Nažalost, moramo vam odgovoriti sa nekoliko rečenica.

Mi Sandžaklije smo svakakvi, ima nas dobrih i loših, ali među nama, „gospodine“ Latiću, gotovo da nema prosjaka. Vi jako dobro razumijete ovu višeznačnu riječ – „prosjak“.

Ponos koji imamo možda je ponekad i pretjeran, ali je ipak PONOS – šta je sa vašim!?

U narodu se kaže: „Zdravlje je najpreče“. Mi to baštinimo i u to duboko vjerujemo, a tako odgajamo i našu djecu. Bolesti poput raznih fobija potaknutim mržnjom i ličnim kompleksima su neizlječive. Prema tome, neka vam je dragi Bog na pomoći.

„Humanizam“ koji ste pokazali prema nama „nejakima“ puno nam znači, jer dolazi od vas – takve „intelektualne gromade“.

Radikalizam koji nam generalno spočitavate prepisali ste kao neuki đak od stranih obaveštajnih službi, koje ovu Bosnu hoće da sataniziraju i unište.

Spominjete i „samilost“ koju ste iskazivali prema nama u prošlosti (jer vam nas je bilo žao od Srba), a kasnije ste uvidjeli da griješite. Gospodine Latiću, jadni bismo mi Sandžaklije bili kada bismo ovisili o vašoj samilosti i sažaljenju. Zato te molimo – nemoj nas ti žaliti ni braniti.

Kada su u pitanju hrabrost i poštenje, vi i vaša familija ste, za vrijeme rata, iz Ljubljane ili sa sigurne distance, pratili dešavanja u Bosni i Hercegovini, dok su naša braća, roditelji i bližnji ginuli na frontovima diljem Bosne u Hercegovine.

Sjedeći u udobnim foteljama Ljubljane i „slobodne teritorije“, trošili ste donacije koje su, skupa sa ostalima, te iste Sandžaklije slali za odbranu BiH, dok ste vi te donacije trošili za propale projekte poput lista „Ljiljan“ i Bošnjačke televizije. Ako to nije krvavo ratno profiterstvo, a šta je onda drugo?

A „patriotama“ poput vas nisu bili mrski ni salonski stanovi u epicentru Sarajeva. Naravno – s tuđih leđa.

Na kraju imam još jednu „dobru“ vijest za vas – do sada je na adresu našeg udruženja stiglo osamdeset pet (85) pojedinačnih zahtjeva za tužbu protiv vašeg „lika i djela“. Udruženje je također donijelo odluku da vaše tvrdnje dokažete na sudu.

Podeli