DruštvoVesti

Turski orah napreduje na novopazarskim imanjima

Prošle godine u Novom Pazaru zasađeno je oko 2000 sadnica turskog oraha, ove godine Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja poručila je 3000. Grad predvideo da u tekućoj godini za zasade oraha donira sisteme za na vodnjavanje ‘’kap po kap’’.

Bajram Izberović iz Deževe zasadio je 286 sadnica na zemljištu u Deževi . Izberoviću je ovo prva poljoprivredna grana kojom je počeo da se bavi. Kaže da očekuje očekuje dobar rod nakon četiri godine. Vlasnik ovog gazdinstva zadovoljan je kako sadnice do sada napreduju.

Predstavnici Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja i Poljoprivredne savetodavne stručne službe obilaze poslednjih dana zasade, kako bi ukazali poljopirivrednicima na propuste, ali i pomogli u uzgoju turskog oraha, jer im je cilj da poljoprivrednici budu što uspešniji. Oni su istakli da je Bajram Izberović uradio sve po propisima, te da očekuje da će ovo imanje koristiti kao primer dobre prakse budućim uzgajivačima oraha.

Ovo je posebna vrsta turskog oraha koja, kako ističu stručnjaci, ima mnogo veći rod i rađa ranije u odnosu na domaći, zbog čega je zainteresovanih na ovom području sve više.

Podeli