PolitikaVesti

Škrijelj: Potrebno je iznova graditi državu i uređivati odnose unutar nje

“Da bi Srbija postala normalna, pristojna , demokratska i država po mjeri svih njenih građana neophodno je demontirati paralelne strukture u tužilaštvu, sudstvu, policiji, vojsci i službama bezjbednosti. Upravo na njima leži i odgovornost što zločini nad Bošnjacima u Sandžaku još uvijek nisu rasvijetljeni i što do danas niko nije kažnjen”, rekao je između ostalog na konferenciji za medije generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

Škrijelj je rekao i to da, kako je naveo, srpski parlament od 1990. godine do danas ignoriše sve legitimne zahtjeve i prijedloge bošnjačkih predstavnika, pa se nameće pitanje da li ima svrhe dalje učestvovati u radu, kako je rekao generalni sekretar SDA Sandžaka, srpskog parlamenta i davati legitimitet otvorenoj diskriminaciji Bošnjaka.

“Država ne smije biti nekome majka a nekome maćeha. Ključna stvar koju je neizbježno sprovesti jesu ustavne reforme i promjena političkog sistema. Srbija se mora transformisati u pravnu državu ravnopravnih građana i ravnopranih naroda. Bošnjacima se novim Ustavom mora vratiti ranije stečeno pravo naroda a status historijske regije Sandžak, konačno riješiti”, naveo je on.

Naglasio je Škrijelj da ako se uzme u obzir i sa više aspekata sagleda trenutna situacija jasno je da je jedino rješenje iznova graditi državu i iznova uređivati odnose unutar nje.

A. Ni.

 

 

Podeli