Društvo

Hajrović: Želimo da preventivno djelujemo

Unapređenje sistema protivpožarne zaštite, preventivno djelovanje kada je u pitanju bezbjednost građana, izgradnja strategije djelovanja na osnovu izveštaja Policije bile su glavne teme sjednice Savjeta za bezbednost Grada Novog Pazara. Predstavnici različitih političkih partija, bezbjednosnih institucija, Gradske uprave, ali i predstavnici Misije OEBS aktivno su učestvovali na prvoj sjednici Savjeta u ovoj godini.

Sudeći po izvještaju predstavnika Policije situacija kada je u pitanju suzbijenje kriminala u Novom Pazaru se poboljšala u odnosu na prethodni period. Uspješno su sprovedeni brojni projekti prevencije i zaštite, kao što je projekat Matura 2018, zatim projekat Osnovi bezbjednosti djece koji sprovede policijski službenici.

Na skupu je pomenuto da su neki od prioriteta u budućem radu PU u Novom Pazaru, rasvjetljavanje težih krivičnih djela iz prethodnog perioda, suzbijanje krijumčarenja drogra i trgovine akcizama, kao i unapređenje bezbjednosti u saobraćaju. Takođe, u izveštaju načelnika PU u Novom Pazaru, Rešada Džankovića, istaknuto je da je broj zaplena narkotika uvećan u odnosu na prethodni period.  Shodno izveštaju policije Savjet planira buduće aktivnosti.

” Mi želimo da više pažnje posvijetimo prevenciji  i osnaživanju školskih timova  sa ciljem sprečavanja mogućeg nasilja u svim školama na teritoriji Novog Pazara, ali sa ciljem sprečavanja mogućeg ekstremizma “, rekao je predsjednik Savjeta za bezbjednost “ ,Hajrudin Hajrović.

Na sastanku je dogovoreno da se još jednom razmotri  način unaprijeđenja sistema protivpožarne zaštite, što je neophodno sudeći po brojnim požarima u protekloj godini, od kojih su neki sa smrtnim ishodom.

Podršku Savjetu i zajedničkom djelovanju institucija pruža Organizacija za evropsku bezbjednost u Srbiji.

” Misija OEBS u Srbiji već neko vrijeme podržava formiranje gradskih i opštinskih savjeta za bezbjednost. Mi ih smatramo bitnim tijelima koja omogućavaju dijalog u zajednici. Ono što je vrlo bitno jeste što su Savjeti platforma za okupljanje predstavnika različitih institucija koje treba da identifikuju načine zajedničkog djelovanja”, rekla je šefica Kancelarije Misije OEBS u Novom Pazaru,  Mikaela Turman.

Tokom sastanka predstavljen je uspješan rad savjeta za bezbjednost iz različitih gradova. Neke od tačaka sjednice bile su posvijećene sprečavanj sajber kriminala, kao i ojačavanju školskih timova za prevenciju nasilja.

Podeli