DruštvoHronika

Novopazarcu povećana kazna zbog pokušaja ubistva policajca na dužnosti

Viši sud u Novom Pazaru osudio je danas Dženana K. (36) na jedinstvenu kaznu od 11 godina i šest meseci zatvora zbog toga što je 7. septembra prošle 2017. godine teško ranio policajca na dužnosti Dragana Čekanovića.

On je proglašen krivim za teško ubistvo u pokušaju, za šta ga je sudsko veće osudilo na 10 godina zatvora, dok je za nelegalno nošenje oružja, CZ Bereta, iz kojeg je pucao na policajca, dobio dve godine zatvora.

U ponovljenom postupku pred Višim sudom u Novom Pazaru odbrana je tvrdila da Dženan K. nije imao umišljaj da policajca liši života i da je do ranjavanja došlo iz nehata.

Sa druge strane, Više tužilaštvo je ostalo pri argumentima iz optužnice, da je osumnjičeni bio svestan da Čekanović obavlja službenu dužnost i da je nesporno da je pokušao da ga liši života.

Za razliku od presude u prvom suđenju, Viši sud je Dženan K. proglasio krivim i za nelegalno nošenje oružja, uvaživši argumente Tužilaštva da nije moguće legalizovati oružje koje je korišćeno za izvršenje krivičnog dela.

Izricanju presude prisustvovali su rođaci osuđenog, kao i prijatelji i kolege ranjenog policajca.

Prvostepenom presudom Dženan K. je proglašen krivim za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju i osuđen na 10 godina zatvora, a Apelacioni sud je uvažio žalbe odbrane i Višeg tužilaštva pa je naložio novo suđenje pred Višim sudom u Novom Pazaru.

On se tereti da je uveče, 7. septembra 2017. godine, u Ulici Stefana Nemanje, u stomak upucao Čekanovića dok je sa kolegom bio u patroli.

Prema informacijama iz istrage, osumnjičeni je sa prijateljima sedeo u bašti jednog lokala u centralnoj novopazarskoj ulici dok je policajac sa kolegom patrolirao i kretao se trotoarom, nekoliko metara udaljen od stola napadača.

– Dženan K. je u jednom trenutku izvadio pištolj i ispalio hitac u policajca, pogodivši ga u donji, desni deo stomaka, ispod rebara. On je pao, a kako se radi o pištolju kalibra šest milimetara i kako je bila velika gužva i buka, njegov partner nije mogao da proceni odakle je pucano – priča naš izvor iz istrage.

Radnik “Parking servisa” teško ranjenog policajca odvezao u bolnicu

Ranjenog policajca je u sopstveni automobil ubacio radnik “Parking servisa” i u svesnom stanju odvezao u novopazarsku Opštu bolnicu gde mu je ukazana pomoć, posle čega je transportovan na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Dok je Čekanović bio na operacionom stolu, policija je obavljala uviđaj, blokirala deo Ulice Stefana Nemanje i pokrenula opsežnu potragu za napadačem.

– Nakon što je pucao, Dženan K. je iskoristio opštu pometnju i pištolj dao prijatelju sa kojim je sedeo, rekavši mu da ga negde odnese i sakrije. Kada su stigle patrole policije, rekao im je da je iz automobila u pokretu pucano na njega, a da je slučajno pogođen policajac. Njegovu priču potvrdila su i dvojica njegovih prijatelja, koji su sedeli s njim za stolom – priča naš izvor i dodaje da je napadač sve vreme bio na licu mesta i hladnokrvno posmatrao uviđaj.

Kako bi otkrila izvršioca, novopazarska policija je počela da pregleda snimke obližnjih video-nadzora, a upućen je i poziv forenzičarima iz Beograda koji su helikopterom sleteli na Gradski stadion kako bi pomogli u istrazi.

– Na jednom od snimaka jasno se videlo kako Dženan puca, posle čega smo ga uhapsili. Parafinskom rukavicom je dokazano da je on pucao, a uskoro je i muškarac kojem je dao pištolj doneo i predao oružje u stanicu. Suočen s dokazima, Dženan je sve priznao, ali je tvrdio da nije imao nameru da pogodi nekog – ističe naš izvor.

Kao i u istrazi, optuženi je i tokom suđenja govorio da nije imao nameru da puca u Čekanovića, da ga ne poznaje i da mu je žao zbog svega što se desilo.

Izvor: Blic

Podeli