Reportaže

Biram znanje, biram Tursku: Fakulteti reprezentativni, prijevoz jeftin, a stipendije dostupne

Za studente sa Balkana , Turska je rasadnik znanja, ali samo oni sa najboljim rezultatima dobiju priliku da se tamo školuju. Naime, u razgovoru  sa Elmazom Šabovićem, koji će se po završetku studija baviti medjunarodnim odnosima, saznali smo koje pogodnosti  nudi turski obazovni sistem.

Duga obrazovna tradicija, česte pozitivne reformame u obrazovanju i dobri uslovi života za studente, polazne su tačke Elmazove odluke da za znanjem iz Novog Pazara ode u Istanbul.

,,Turska ima veliki broj univerziteta, odlične  studentske domove i idealne uslove za sticanje znanja i novih vješina. Za učenike kojima je cilj da iskoriste sve kapacitete za kvalitetno školovanje,  ova zemlja na svoja dva  kontinetna nudi obrazovne institucije po svjetskim standardima.  Osim državnih fakulteta, koje bih uvijek preporučio strani studenti mogu pohađati i privatne. 

Država sa tako osvešćenom  socijalnom politikom, izdejstvovala je da školarina ne igra nikakvu ulogu u odabiru fakulteta, jer je znanje jedino sredstvo koje se regularno piznaje pri upisu. Svakako, postoji i čitav niz stipendija za strance koje su  vrlo afirmativne, pa zbog njih studenti nemaju potrebu za dodatnim poslovima, ali i ne opterećuju porodice u finansijskom smislu. 

Univerziteti u svojim kampusima osiguravaju obroke za svega par evra, a i cijena prijevoza metroom, autobusom ili tramvajem je simbolična. Sve ovo igra bitnu ulogu, jer je važno da osim učenja ne postoji dodatno opterećenje za studenta.

Fakulteti redovno organizuju i seminare, koji za cilj imaju usavršavanje i sticanje pozamašnog iskustva. Napomenuću i da se nastava odvija na turskom, engleskom ili francuskom jeziku, glavni jezik za studiranje je naravno turski.

Kasnije, nakon završenog fakulteta, naučen turski jezik otvara mnoga vrata za bolje poslove, pa se aktivno poznavanje tog jezika smatra kao dodatna diloma. Postoji još mnogo razloga zbog kojih preporučujem  Tursku i njihov obrazovni sistem. Glavi razlog je kvalitetno obrazovanje i u svijetu priznate diplome. Aplikacije za studiranje  budu otvorene od polovine januara, nakon toga slijedi  razgovor u Ambasadi i uz malo sreće, besplatne avionske karte, školarina i upisan fakultet budu dobar start za kvalitetnu budućnost,, ističe student druge godine Fakulteta za diplomatiju u Istanbulu, Elmaz Šabović, koji zimsku pauzu  provodi u Novom Pazaru.

Inače, Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske, koji se bavi organiziranjem i provođenjem stipendijskih programa koje Vlada Republike Turske svake godine dodjeljuje studentima,  nudi stipendijski program za dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije. Ovaj program je postao prepoznatljiv u svijetu i broj stipendiranih studenata je u porastu iz godine u godinu. 

Galib Gicić

Podeli