DruštvoVesti

Počinje skidanje radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada preostalih još iz šezdesetih godin

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, donela je odluku, zajedno sa Upravnim odborom, a uz saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, da sredstva ušteđena tokom ove godine preusmeri na skidanje preostalih radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada.

Radioaktivni gromobrani postavljani su u periodu od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Smatralo se da su veoma efikasno sredstvo za odbranu od udara groma. Ovi izvori zračenja u to vreme nisu evidentirani i relativno često su nalaženi na komunalnom otpadu. Nepropisno uskladišteni radioaktivni gromobrani predstavljaju veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana, saopšteno je iz ove Agencije.

Zabrana ugradnje još do 2009. godine

Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije iz 2009. godine zabranjuje ugradnju radioaktivnih gormobrana na teritoriji Republike Srbije. Zakonom je propisano da ovi izvori jonizujućih zračenja moraju biti otklonjeni u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona, kao i da troškove uklanjanja izvora jonizujućih zračenja snosi pravno lice ili preduzetnik koji ih poseduje, odnosno koristi. Rok za ulanjanje radioaktivnih gromobrana bio je maj 2014. godine.

U Republici Srbiji radioaktivni gromobrani se nalaze na još 66 stambenih objekata.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije ima za cilj da ovom akcijom pomogne građanima naše zemlje, odnosno stanarima ovih objekata, da u skladu sa zakonom otklone radioaktivne gromobrane.

Kompletan projekat uklanjanja radioaktivnih gromobrana će biti koncipiran tako, da ni u jednom trenutku neće ugroziti bezbednost i zaštitu objekta od udara groma.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije očekuje da će udružena sa lokalnim samoupravama, zajedničkim snagama rešiti problem radioaktivnih gromobrana na stabenim objektima u Republici Srbiji.

Smatra se da bi na ovaj način moglo da se skine više od polovine RA gromobrana sa stambenih objekata.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklernu sigurnost Srbije 2015. godine je obezbedila dva miliona dinara za skidanje radioaktivnih gromobrana sa vrtića, škola, domova za učenike, domova za stare i penzionere. Tom prilikom je skinuto sedam radioaktivnih gromobrana.

 

Izvor: Blic

Preuzela:Senada Kalić

Podeli