Društvo

Brojni građani iskoristili akciju besplatnih preventivnih pregleda

Veliki broj građana u zemlji iskoristio je akciju Ministarstva zdravlja za provjeru zdravstvenog stanja. Dobar odziv bio je i u novopazarskoj Opštoj bolnici gdje su lekari iz različitih službi vršili opšte preventivne preglede, provjeru krvne slike, mjerenje očnog pritiska, a po potrebi tumor markere i rentgen pluća.

Suština ovakvih pregleda i akcija jeste da se kod što većeg broja ljudi na vrijeme otkriju podmukle hronične bolesti kojih je danas mnogo i koje su u ekspanziji. U oftalmološkoj ambulanti ovo je četvrti put da kroz slične akcije građani provjeravaju oštrinu vida i mjere očni pritisak, a mnogi od pacijenata dobili su i uput za detaljnije preglede.

“ Najbolje je u sređenim državama odvojiti sredstva za pevenciju, jer prevencijom sprečavamo mogućnost oboljevanja, na vrijeme registrujemo i dijagnostikujemo probleme i ne gubimo bitku sa bolešću”, rekao je pulmolog dr Emro Bihorac.

U prethodnom periodu organizovano je 11 sličnih akcija, a ono što je karakteristično za poslednju jeste da su građani bili u prilici da obave preventivne pulmološke i oftalmološke preglede, i po potrebi urade rentgen pluća i tumor markere.

U dosadašnjih ukupno 12 akcija besplatnih preventivnih pregleda na nivou zemlje, oko 235.000 građana proverio je svoje zdravstveno stanje.

Podeli