DruštvoPolitika

Bošnjaci u svetu – šansa za napredak

Predsednik Kongresa Bošnjaka sveta, Azem Dervišević boravi ovih dana u Novom Pazaru. Njegova zvanična poseta počela je danas sastancima u Upravi grada. ”Bošnjaci u Bosni i Sandžaku su najmanje ravnopravni – kazao je Dervišević i istakao da je njihova rasutost po celom svetu zapravo velika šansa za ekonomski i svaki drugi prosperitet Bošnjaka.

”Tragedija bošnjačkog naroda zbog koje se on našao u čitavom svijetu je naša velika šansa. Mi imamo pred sobom velika iskušenja, mnogo problema, ali imamo i kapaciteta. Ljudi koji su otišli odavde mogu dati doprinos privrednom jačanju i borbi za ravnopravnost. Ne volim da kukam, ali nažalost Bošnjaci u Bosni i Sandžaku su najmanje ravnopravni. Mi želimo da se izborimo za ravnopravnost, ne da molimo. Ne želimo ništa više, ali ne prihvatamo ništa manje od toga”, kazao je Dervišević u Novom Pazaru.

Umrežavanje sa Kongresom Bošnjaka sveta predstavlja razvojnu šansu i za Novi Pazar, ocenio je gradonačelnik Nihat Biševac.

”Imali smo veoma konstruktivne razgovore o mogućim oblicima saradnje i potencijalima koje pruža Kongres Bošnjaka, a koje možemo iskoristiti za rešavanje problema u Novom Pazaru i Sandžaku”, kazao je Biševac.

Ova poseta, prema rečima narodnog poslanika Enisa Imamovića, predstavlja nastavak još prošle godine započete saradnje, kada je organizovana tribina pod nazivom ”Bosna Sandžak i globalno delovanje Bošnjaka”.

Prilikom prve i zvanične posete Novom Pazaru Dervišević se najpre sastao sa predsednicom Skupštine Grada Ifetom Radončić.

Kongres Bošnjaka sveta osnovan je u julu 2011.godine u Sarajevu, sa ciljem da ”po svetu rasuti Bošnjaci ne izgube vezu sa svojom domovinom”. Danas u svom sastavu ima članove od Australije do Kanade, ali i Sandžaka, koji, kako primećuje Dervišević, ima velike sličnosti sa Bosnom i Hercegovinom.

S.Lj.

Podeli