Društvo

Načinjeni pomaci u saradnji Novog Pazara sa ambasadom Malezije

Otpravnik poslova amabasade Malezije u Srbiji Nik Adi Arman završio je dvodnevnu posjetu Novom Pazaru. On je danas sa domaćinom, gradonačelnikom Nihatom Biševcem, razgovarao o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji a na sastancima sa direktorima Kulturnog centra i Muzeja “Ras” o mogućnostima saradnje dvije zemlje na polju kulture.

Otpravnik poslova amabasade Malezije u Srbiji Nik Adi Arman iz Novog Pazara odlazi sa kompletnom slikom o ovom gradu, i pun lijepih riječi i utisaka.  Tokom dvodnevne posjete upoznao se sa radom lokalne samouprave, javnim ustaovama, sistemom stručnih škola, obišao je kulturno-historijske spomenike i turističke potencijale ovog kraja.

“Posjeta kulturnim institucijama dala nam je dobre temelje da razumijemo historiju i sve oko nastanka Novog Pazara. Jako zanimljiva historija i kultura ljudi koji žive ovdje. Ovo što ima Novi Pazar treba da podjeli sa cijelim svijetom. Vidim da će jednog dana veliki broj turista iz Malezije posećivati ovaj grad”, rekao je on.

Njegov domaćin, prvi čovjek Novog Pazara, gradonačelnik Nihat Biševac, upoznao ga je tokom ova dva dana sa trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u ovom kraju, te aktivnostima mladih, sportskih kolektiva i različitostima kao najvećeg bogatstva ovog kraja. Biševac kaže da se sa ambasadom Malezije i narodom te zemlje može ostvariti saradnja u oblastima kulture i turizma. Biševac vjeruje da će porast broja turista iz te zemlje rasti, kada se za to stvore preduslovi, odnosno kada se za stanovnike Malezije ukinu vize neophodne za dolazak u Srbiju.

Direktori Kulturnog centra i Muzeja “Ras” Husein Memič i Fuad Baćićanin, gosta su upoznali sa radom tih ustanova, te razgovarali o mogućnostima kulturne saradnje.

Malezija je jedna od najrazvijenih zemalja Azije i njihova iskustva, te uspostavljanje saradnje dobro će doći ka daljem razvoju Novog Pazara.

A. Ni.

 

 

Podeli