Društvo

Svetski dan volontera

Međunarodni dan volontera – 5. decembar, obeležava se u svetu kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Cilj je podstaći što veći broj ljudi da ponude svoje volonterske usluge. Motivi za volonterski rad izraz su visoke svesti i spremnosti da se odgovori na potrebe drugih i unapredi život u svojoj zajednici. Mladi volonteri sa kojima smo razgovarali kažu da su imali puno iskustva u volonterskom radu na sportskim ili kulturnim dešavanjima, programima za decu i omladinu.

Kancelarija za mlade već dugi niz godina organizuje ovakve akcije volonterskog rada i angažuje svoje aktiviste u društveno korisnom radu.

U organizaciji Kancelarije za mlade održani su različiti volonterski pokreti kao što su: humanitarni turnir ,,Igrom do osmeha”, Balkansko prvenstvo u atletici, eko akcija ,,101 kao 1″, sajam obrazovanja, ulična trka za Adela, i mnogobrojne humanitarne akcije.

Rezultati globalne studije sprovedene u 56 zemalja pokazali su da je Srbija na 45 mestu svetske liste, a na drugom u regionu po broju volontera, sa 16 odsto ispitanika koji su u proteklih 12 meseci radili za neku neprofitnu organizaciju bez nadoknade ili plate.

 

Eda H.

Podeli