Politika

Zukorlić u strahu od referenduma sazvao svoje poslušnike na tzv. “Svebošnjački sabor”

Lider Stranke i pomirenja Muamer Zukorlić organizovao je danas u Novom Pazaru skup svojih poslušnika pod nazivom “Svebošnjački sabor” kojem su prisustvovali članovi Sabora i Mešihata, rukovodioci ustanova, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice u Srbiji, narodni poslanici i pojedini funkcioneri u državnim organima iz redova SPP-a, predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, te vijećnici BNV izabrani sa liste “Matica bošnjačka”.

Političke organizacije, udruženja i institucije koje i zvanično imaju podršku od 70% Bošnjaka Sandžaka nisu ni pozvane niti su njihovi predstavnici prisustvovali ovom skupu. Ostaje dilema kako je to u Zukorlićevoj matematici 30% postalo sve, a 70% ništa.

No, čini se da upravo tu i leži glavni uzrok sazivanja ovog skupa, odnosno strah Muamera Zukorlića od najavljenog referenduma o jedinstvu Islamske zajednice koji bi mogao pokazati da preko 70% Bošnjaka Sandžaka podržava jedinstvo i protiv je politizacije IZ.

Na skupu je usvojena deklaracija iz čijeg teksta se jasno osjeća strah Muamera Zukorlića i grupacije ljudi oko njega od najavljenog referenduma koji može pokazati jasno vjersko i nacionalno jedinstvo Bošnjaka Sandžaka, što bi označilo kraj politike manipulacija i zloupotrebe Islamske zajednice, koju više od dvije decenije sprovodi bivši muftija.

Osim toga, deklaracijom se najavljuje sprovođenje paralelizma u djelovanju legitimno izabranog Bošnjačkog nacionalnog vijeća čije konstituisanje, kao izraz stvarnog bošnjačkog jedinstva, očito dodatno stvara glavobolje kod Muamera Zukorlića.

Izvor: sandzacke.rs

Podeli