Društvo

Hava – interkulturalna platforma za mlade

U Gimnaziji je danas održana prva radionica u okviru projekta o interkulturalnoj platformi za mlade ”Hava”, koji uz podršku Ambasade Kanade i Ministarstva kzulture i informisanja, realizuje Akademska inicijativa ”Forum 10”. Cilj je formiranje zajedničkog prostora za promišljanje o interkulturalizmu. Učesnici radionice, gimnazijalci iz Novog Pazar, Tutina i Raške imali su priliku da čuju zanimljivo, trojezično predavanje koje je održala ambasadorka Kanade u Srbiji, Keti Čaba.

U interkulturalnom ambijentu Novog Pazara, u novopazarskoj Gimnaziji održana je prva radionica projekta Hava.

”Želimo da na jedan kreativan način, kroz radioničarski rad čujemo kako mladi razumeju interkulturalizam, šta za njih predstavlja identitet, identitetske razlike, religijske, rodne, etičke i tako dalje, ali i kako da se borimo protiv predrasuda u lokalnoj zajednici”, izjavio je Fahrudin Kladničanin iz Akademske inicijative ”Forum 10”.

Psiholog Sead Bojadžić ocenio je da je ovaj projekat od veoma visokog značaja jer, kako je kazao, ”maldi su budućnost, i interkulturalizam je budućnost”.

Najbolji primer razumevanja različitosti gimnazijalcima Novog Pazara, Tutina i Raške, dala je, trojezičnim predavanjem, ambasadorka Kanade u Srbiji, Keti Čaba. Ona im je objasnila da se Kanađanin može postati jednostavno, rođenjem ili uzimanjem kanadskog državljanstva, iako Kanada suštinski predstavlja mozaik bogatstva različitosti. U toj zemlji je i najmultikulturalnij grad na svetu – Toronto.

S.Lj.

Podeli