Društvo

Novi Pazar, Sjenica i Tutin među pet opština u Srbiji sa većim procentom rođenih od umrlih

Prema podacima statističara, Novi Pazar, Sjenica i Tutin su među pet opština u Srbiji u kojima je procenat rođenih veći od umrlih. U matičnoj službi Gradske uprave Novi Pazar potvrdili su nam ovu informaciju.

Kako demografski grafikoni upozoravaju, Srbija ima najniži prirodni priraštaj u odnosu na sve bivše jugoslovenske republike. U našoj zemlji, godišnje od 35.000 do 38.000 ljudi više umre nego što se rodi. Uz to, zbog emigracije mladog stanovništva imamo veoma nepovoljnu starosnu strukturu – prosečna starost stanovnika naše zemlje je skoro 43 godine. Međutim, statističari napominju da je u 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo u samo pet opština među kojima su i Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

Kako kaže Minela Lekić, zamenik matičara u Gradskoj upravi Novi Pazar,  do sada je rođeno 1951 beba a dosta je onih koji su rodjeni u Novom Pazaru ali koji ovde ne žive. Oni se ne odjavljuju zbog pojedinih povlastica kao što su dečiji dodatak i zdravstveno osiguranje.

Od početka godine, među novorođenim novopazarcima više je devojčica nego dečaka, što se uklapa u globalnu statistiku na nivou zemlje da je broj žena sedam puta veći nego muškaraca.

Eda Halilović

Podeli