Društvo

Miholjsko ljeto zaustavilo jesenju sjetvu

Miholjsko ljeto i suša zaustavili su  jesenju sjetvu u ovom dijelu Srbije. Stručnjaci ističu da se uskoro očekuje promjena vremena, te preporučuju da,  kada se bude sijalo, treba povećati sjetvenu normu.

Jesenja sjetva koja je počela početkom oktobra stala je zbog suše. Vrlo malo padavina nije bilo dovoljno da se nastavi sa radovima.  “Vlaga u zemljištu je pala na taj nivo da je prosto nemoguće odraditi jesenju sjetvu. Mehanizacija ne može da funkcioniše, pogotovo mehanizacija,  koju posjeduju naši poljoprivredni proizvođači . To su većinom traktori koji su malo laganiji, koji imaju malo manju snagu, koji su bukvalno nemoćni da razbiju ovu pokoricu i sušu koja vlada.“ objašnjava Samil Ejupović, stručni saradnik i savjetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj i stručnoj službi Novi Pazar.

Sjetva je u potpunosti zaustavljena do prvih obilnijih padavina, koje se očekuju sredinom mjeseca. “Nemamo nikakve druge mogućnosti nego da sačekamo malo padavina, da se ta vlaga nadomjesti u zemljištu, pa da onda tek krenemo u akciju. “

Već je izvjesno da će se sa sjetvom  dosta kasniti, s toga kada radovi počnu treba povećati sjetvenu normu  kaže Ejupović. „Znači, ako smo pšenicu radili sa 300 kilograma sjemenskog materijala, onda nek to bude bar 350 kg,  od 15 do 20 % bar povećanje i neka  se obavezno koristi  deklarisano sjeme iz instituta, ono je opet na neki način urađeno , cetrifikovano, ono će opet malo da popravi te loše uslove pod kojima smo odradili sjetvu.

Mada sada vremenske prilike ne pogoduju obavljanju jesenjih radova, poljoprivrednici se nadaju da to neće uticati na prinose.

E. Mašović

 

Podeli