DruštvoVesti

Zlatar: Na listi ’’Vakat je’’ dokazani intelektualci

Predstavnici liste ”Vakat je, prof. dr Sait Kačapor”, tokom boravka u Sarajevu posetili su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca gde su se sastali sa generalnim sekretarom  Vijeća Emirom  Zlatarom i članom Upravnog odbora Edhemom Bičakčićem sa koima su razgovarali o predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, ciljevima i programu njihove liste, te predizbornoj atmosferi koja vlada u Sandžaku uoči novembarskih izbora.

Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zalatar kaže da ohrabruje činjenica da se pojavila lista na kojoj su ljudi koji su dokazani intelektualci, te da takva lista predstavlja pravo osveženje.

Član  Upravnog odbora Edhem Bičakčić podsetio je da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca ima potpisan protokol o saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i istakao da na ostovu protokola  ta saradnja treba biti unapređena i u narednom periodu.

On je ocenio da je značaj BNV u Sandžaku veliki jer predstavlja ustavnu kategoriju Republike Srbije, te da  ubuduće treba ostavriti ulogu koju mu  ustav omogućava a u svetlu približavanja Republike Srbije Evropskoj uniji u čemu će, objašnjava Bičakčić, biti prostora da se delatnosti vijeća i prošire.

Nosilac liste ’’Vakat je’’ prof. dr Sait Kačapor kazao je da u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca treba imati partnera.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) je organizacija koja okuplja bošnjačke intelektualce u cilju očuvanja interesa bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini ali i širom sveta. Osnovano je početkom devedesetih godina u jeku agresije na Bosnu I Hercegovinu.

 

Senada Kalić

 

Podeli