DruštvoVesti

Zukorlić novcem od kurbana, zekjata i sadake plaća svoje medije

Zbog učestalih napada i kleveta Muamera Zukorlića i ćlanova njegove Stranke pravde i pomirenja da se Radio televizija Novi Pazar finansira na način da od građana krade novac, istine radi, istraživali smo na koji način Zukorlić finansira svoje medije čiji primarni cilj je promovisanje njega i njegove stranke.

Nakon što smo prošle godine otkrili aferu koja ukazuje na  proneveru više od 200.000,00 eura Islamske zajednice, a u kojoj su učestvovali Samir Škrijelj i Salahudin Fetić došli smo u posjed dokumenata koji govore da je korupcija u Islamskoj zajednici dostigla i veće razmjere.

Naime, po nalogu Muamera Zukorlića,  sve institucije koje funkcionišu u okviru Islamske zajednice dužne su da izdvajaju sredstva za finansiranje takozvanog SANDŽAK MEDIJA CENTRA, koji ima za cilj koordinaciju rada svih medija pod kontrolom Muamera Zukorlića.

 

Mediji koji na ovaj način sprovode jednu uređivačku politiku su: portal SandžakPRESS, SandžakTV, RefRef Radio i Glas islama.

 

Za direktora toga Medija centra je, prema dokumentima do kojih smo došli,  izabran Salahudin Fetić, koji je u više navarata bio tema naših izveštavanja u slučaju pronevere novca Islamske zajednice. Da bi obavljao taj posao, Fetić je, kako i u dokumentu stoji,  morao potpisati izjavu da je odgovoran jedino Muameru Zukorliću.

Očigledno da Zukorliću to nije bilo dovoljno, pa je postavio svoga sina Usamea Zukorlića na mjesto zamjenika direktora Medija centra, koji bi tu bio de-facto direktor, ali zaštićen od svih mogućih zakonskih posljedica iza samog Fetića kojem je i po dokumentu odgovoran.

Iako se pokušava prikriti ko stoji iza sajta Sandžak press, dodatnim istraživanjem došli smo do saznanja da je vlasnik sajta Salahudin Fetić.

Zukorlićevim ulaskom u politiku rastu finasijske potrebe za promocijom njegove stranke, pa je odlučeno da i taj teret padne na Islamsku zajednicu i brojne ustanove koje su u njenom sastavu:

Muftijstvo Sandžačko

Fakultet za Islamske studije

Medresa Gazi Isa beg

Mekteb Reuda i Wildan

Škola Kur’ana časnoga

Centar za humanitarni rad Hayrat

Izdavačka kuća El-Kelimeh

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta

Na ovakav način iz Islamske zajednice ispumpavaju se značajna sredstva, u rasponu od  7.000 do čak 10.000 eura mjesečno i takve brojke nisu konačne.

Sa novcem raspolažu isključivo Salahudin Fetić i Usame Zukorlić upotrebljavajući ga u promociju politike SPP-a Muamera Zukorlića i njegovih obračuna sa političkim neistomišljenicima, istovremeno privatizujući Islamsku zajednicu i njene institucije.

Ispumpavanjem novca iz  iz kase Islamske zajednice građani bivaju prevareni na način da novac koji uplate za kurban u Mešihat, upis deteta u obdanište Vildan i Reuda, troškove oko dženaze ili kupe neku islamsku knjigu,  bude upotrebljen za finansiranje Zukorlićeve kampanje.

Tako se stiče zaključak da u Islamsku zajednicu ne uđe niti jedan dinar, a da dio ne ode u ruke Zukorliću.

Skandal je utoliko veći  ukoliko se uzme u obzir da se dio toga novca usmjerava na Zukorlićevu promociju na Happy televiziji, Pink-u, objavljivanju članaka u žutoj štampi i plaćanju sagovornika, kakav je slučaj bio  emisijom u kojoj je  Zukorlićev sagovornik  bio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

Od napred navedenih institucija i njihovih rukovodioca tražili smo odgovore, da se javno izjasne o podacima do kojih smo došli i odgovore na mejlove koje smo im tim povodom poslali.

Na kraju, finansiranje Radio televizije Novi Pazar je transparentno, legalno i zakonito. Za razliku od Zukorlića, nikada nismo krili finansisjke izvore i izveštaje.

Naš rad ostavljamo sudu javnosti, spremni da prihvatimo kritike, tačne, potkrepljene dokazima i činjenicama. Izjave o lopovluku, ako je i od Zukorlića mnogo je.

D. M.

A. N.

 

 

 

Podeli