Društvo

Oktobar mesec pravilne ishrane

Povodom obeležavanja Oktobra meseca pravilne ishrane i 16. oktobra “Svetskog dana hrane” održano je predavanje u osnovnoj pkoli “Stefan Nemanja”. Predškolci iz dečijeg vrtića “Mladost2 posetili su posetili su svoje drugare prvake iz osnovne škole “Stefan Nemanja” i spremili im zdrav obrok koji sadrži integralne žitarice, voće i mleko.

Mnogi vrtići, Domovi zdravlja i škole su uzele učešće u obeležavanju ovih dana.

Cilj kampanje “Oktobar mesec pravilne ishrane” je skretanje pažnje javnosti da se pravilne navike u ishrani stiču u najranijim uzrastima života. Usvajanje zdravih stilova života omogućeno je zajedničkim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće roditelja, medija, društveno-humanitarnih, sportskih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja. “Kampanja vezana za promociju zdrave ishrane neprestano teče i nas cilj jeste da buduće generacije rastu zdrave, takođe i da delujemo preventivno na zdravlje dece”, rekla je nutricionista, Džemka Sinanović.

Posledica nepravilne ishrane je pre svega gojaznost kao najveći problem, a ona izaziva mnoge bolesti kao što su, srčana oboljenja, visok krvni pritisak, šećernu bolest i mnoge druge. Kampanja “Oktobar mesec pravilne ishrane” nije važna samo za najmlađe, već za celu populaciju, istao je direktor osnovne škole “Stefan Nemanja”, Edin Dugopoljac.

Kampanja Oktobar mesec pravilne ishrane realizuje se na teritoriji Republike Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja.

N. H.

Podeli