Vesti

Uređuje se plato nazvan po rahmetli Hatidži Mehmedović

Intenzivno se radi na uređenju platoa Kulturnog centra, koji će biti nazvan po predsjednici udruženja “Majke Srebrenice”, rahmetli Hatidži Mehmedović.

Gradsko vijeće Novog Pazara donijelo je na nedavno održanoj sjednici odluku da se plato Kulturnog centra u tom gradu nazove po predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, rahmetli Hatidži Mehmedović. Ova odluka usvojena je i na sjednici lokalnog parlamenta. Idejno rješenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant.

Tada je saopšteno da će imenovanjem platoa u blizini zgrade Kulturnog centra, ukazati se poštovanje za hrabrost i za borbu za istinu predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, Hatidži Mehmedović.

Centralni dio platoa biće fontana sa cvijetom Srebrenice nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici.  Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. jul.

Podsjetimo, delegacija Novog Pazara, predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem prisustvovala je dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici.

Na dan Hatidžinog ukopa na više lokacija u Novom Pazaru istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida.”

Skupština Novog Pazara je 2015. godine donijela odluku da se na teritoriji grada 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

A. Ni.

 

Podeli